BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Стотици миряни изпълниха благоевградския храм на Голяма Богородица

Стотици миряни се стекоха за да запалят свещ и да се помолят за здраве в благоевградския храм „Въведение Богородично” на днешния светъл християнски празник Успение на Пресвета Богородица, или познат още като Голяма Богородица. Рано сутринта свещеници от църквата отслужиха тържествена света литургия.

На този ден православната църква почита Света Богородица като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище. За здраве се колят курбани и се правят сборове, обикновено, където Св.Богородица е патрон на местната църква. Според Светото писание това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си. Нейната смърт била тъй лека и блажена, че приличала на заспиване. Преди да умре, тя пожелава да види още веднъж всички апостоли, след което ангелите идват да приберат душата.

На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки.

Днес празнуват всички, които носят името Мария, Мариан, Мариана, Мариян и техните производни.

The post Стотици миряни изпълниха благоевградския храм на Голяма Богородица

appeared first on Blagoevgrad.eu.

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!