BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Русенските ловци готвят национален протест срещу забраната за лов на дива свиня

lov_divo_prase05

Представители на 38 ловни дружинки в Русенско се срещнаха днес в крайдунавския град със заместник-министъра на земеделието, храните и горите Атанас Добрев. Те му представиха декларация, с която настояват да се разреши ловът на дива свиня.

Според ловците забраната за ловуване в инфектираните зони, наложена от Българската агенция по безопасност на храните, не е правилна. По думите им ловът не трябва да се ограничава, тъй като домашните прасета в региона вече са умъртвени, както и почти всички животни в свинекомплексите.

„Чумата вече присъства в България. Няма начин да се спре. Искаме да си ловуваме нормално, за да намалим популацията на дива свиня. Искаме колективен лов с кучета. Международната практика показва, че това е най-ефективният способ за намаляване на популацията. Забраната за лов в инфектираните зони води до обратен ефект – увеличаване на популацията на дива свиня в райони, в които е налице вирусът“, каза Десислав Маринов от ловната дружинка в русенското село Николово.

В декларацията ловджиите заявяват, че ако до 11 септември тази година искането им не бъде удовлетворено, ще организират национален протест. Светлозар Мичевски – член на асоциацията на износителите на български трюфел, заяви, че браншът е пряко ощетен, като доходите са спаднали драстично. Въпреки това те ще подкрепят мерките за безопасност, тъй като няма друг вариант.

Заместник-министър Добрев обясни, че това са европейски мерки, които са наложени и се спазват стриктно от България. „Европа ни гледа. Ние сме страна-членка на Европейския съюз и трябва да спазваме мерките за биосигурност. Африканската чума по свинете е икономическа болест, защото засяга много сектори и отрасли извън свиневъдството. Надяваме се в края на септември тази година, след като мине поредната тежка одитна европейска ветеринарна мисия, която да провери дали спазваме всичко, да има малко подобрение на тези мерки, разбира се, при изрично спазване на биосигурността. Това е основната дума, с която трябва да свикнем да живеем в бъдеще“, каза Добрев.

Той отправи и призив към ловджиите, както и към всички засегнати от забраната. „Призивът ми е да стискат зъби. Тежко е, но ще трябва да изчакаме поне до края на идния месец, докато мине одитната мисия“, каза Добрев.

По повод на исканията на ловците той припомни, че има подготвен закон за изменение и допълнение към закона за лова и опазване на дивеча, който ако бъде приет от парламента, ловът на гонка на дива свиня ще бъде открит в средата на септември тази година и ще бъде с удължен срок – до средата на март идната година. Добрев уточни, че става дума само за тези зони, които не са инфектирани.

Д-р Цвятко Александров – заместник-изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните, заяви, че досега в България има регистрирани 33 огнища на африканска чума, като седем от тях са свинекомплески. Броят на умъртвените животни ще надхвърли 131 000. Преките загуби предстои да бъдат изчислени с точност, но вероятно става дума за около 40 млн. лева.

Четете още: Променят закона, груповия лов на дива свиня от средата на септември до средата на март

Източник: blagoevgrad-news.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!