BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Лятното проучване на „Барометър“: Партията на Слави Трифонов едва с 1,7% подкрепа

изтеглен файл

Ако парламентарните избори бяха днес, ГЕРБ  печели  22%, БСП – 16,9%, ДПС – 5,6%, ВМРО – 5,3%, очакваната партия на Слави Трифонов – 1,7%. Резултатите  са от лятното проучване на „Барометър България“, за което съобщиха от пресцентъра на агенцията.

„Барометър България“ проведе бързо телефонно проучване на нагласите на българите – електорални и житейски. Участниците в анкетата са питани дали са доволни от финансовото си положение и ако днес се провеждат парламентарни избори, за коя политическа формация биха гласували.

За изследването

Времето на провеждане на интервютата съвпада с ваканционния августовски период, поради което е възможно да има по-голямо отклонение в статистическата грешка.

Период на провеждане на изследването: 14-18.08.2019 година при обем на извадката 836 души на възраст над 18 години.

Методология: Количествено проучване с представителност  – населението на България с избирателни права

Методика: Стратифицирана квотна извадка по признаците възраст и пол по метода на телефонното интервю

Финансиране: Собствено

Изводите

Лятната почивка

В сезона на почивка и отпуск българите имат ясно изразена оценка за собствената си финансова ситуация, като процентите доволни/недоволни са почти изравнени. За 42,1% от анкетираните финансовите средства, с които разполагат, са удовлетворителни. Традиционно лятото е сезон на по-позитивни нагласи, в който хората са в добро настроение и с положителни очаквания. Лятната почивка обаче не е достатъчна причина за оптимизъм за 39,2%, които не са доволни от финансовото си положение и биха желали да е по-добро. Едва 18,7% не могат да изразят мнение по темата.

1

Политиката

След отминалия парламентарен сезон, който бе изпълнен със скандали и противоречия, зададохме на нашите респонденти и въпрос за техните електорални нагласи. За мнозинството анкетирани водеща политическа сила остава ГЕРБ с относително стабилни позиции (22%). Традиционно са следвани от БСП с 16,9% като за момента не се наблюдава динамика в „ножицата“ на одобрението между двете политически сили, регистрирана при последните избори за Европейски парламент. На трето място е ДПС с 5,6%, като трябва да се отбележи, че според спецификата на електората на Движението точният процент на одобрение е трудно да бъде оценен с изцяло социологическа методика.

ВМРО с 5,3% имат тенденция за повишаване на одобрението, което бяха генерирали по време на изборите за евродепутати, като привличат така наречения  патриотичен вот на избирателите, включително и на привържениците на останалите две партии от вече разпадналата се „малка коалиция“. Следват Демократична България и Воля.

2_1

Новият играч в политиката

Последните дни донесоха и още един „играч“ на политическата сцена, като за момента евентуална партия на Слави Трифонов би получила 1,7% при провеждане на парламентарни избори с потенциал да „открадне“ избиратели от по-малките партии, които в момента отбелязват отлив на одобрение, като ВОЛЯ, Атака и Бареков. Трябва да се има предвид обаче, че на този етап заявлението на анкетираните да я подкрепят е преди всичко израз на одобрение спрямо личността на Слави Трифонов като обществена фигура и тепърва ще си проличи доколко ще привлече реален вот както персонално той като политик, така и формацията, която ще създаде – като политическа платформа и като лица, които ще предложи на публиката.

Към момента партия на Трифонов не води до значими промени в стратификацията на политическият живот и по-скоро се явява „новата Воля“, с която ще се бори за евентуално влизане в парламента. Доколкото партията на Марешки се яви като наследник на електората, подкрепящ бившия тв водещ Бареков, то Слави Трифонов може да се определи като „новият Бареков“, правят извод от „Барометър България“.

Снимка: БГНЕС

 

 

Източник: blagoevgrad-news.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!