BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кметът Илко Стоянов: Намаляваме такса смет за бизнеса и селата, изравняваме промилите за домакинствата с останалите областни градове

Кметът Илко Стоянов внесе предложение до Общински съвет – Благоевград за намаляване на такса смет за бизнеса от 6 на 5,7 промила. Освен това той настоява да бъде редуциран и размерът на таксата, касаещ сметосъбирането и сметоизвозването в селата в община Благоевград от 12 на 7 промила. „Що се касае до домакинствата в Благоевград нашето предложение е промилите да станат от 1,1 на 2,9. Тук не говорим за увеличение, по-скоро за изравняване на ставката с останалите областни градове. Дори, ако направим съпоставка, в Благоевград  ставката ще бъде по-ниска, например от Пазарджик, където е 4,7, Добрич и Хасково, където е 3.5, Враца – 3“, коментира кметът Стоянов.

Той подчерта, че такса смет за домакинствата не е променяна от 2009 г. насам, когато минималната заплата е била 240 лева, т.е. 3 по-ниска от тази, в настоящия момент.

Кметът Стоянов бе категоричен, че изравняването не се прави с цел печалба, а приходите ще бъдат разходвани с цел обезпечаване на социалните функции на Общината. „Знаете, че Община Благоевград непрекъснато заделя средства за хора с репродуктивни проблеми, подпомагаме семейства по Наредбата за стимулиране на раждаемостта, отпускаме пари на нуждаещи се граждани и т.н. За да продължим в тази посока, подобни средства трябва да идват отнякъде“, заяви кметът Стоянов.

Той поясни, че предстои да стартира съвместен пилотен проект ”LIVE” между Общините Благоевград и Бургас.  ”LIVE” e финансов инструмент на Европейския съюз, подпомагащ проекти за опазване на околната среда, природата и климата на територията на ЕС.

Кметът Стоянов подчерта още, че предстои да бъде въведен механизъм, според който жителите ще могат да намаляват сами дължимата си такса за смет, в случай че събират разделно отпадъците. „Ако хората бъдат достатъчно стриктни и отговорни, реално дължимата такса може да бъде почти нулева. Всеки следва да започне да се грижи за средата, в която живее. Ние трябва да сме подготвени за логиката на новото време“, заяви още кметът Стоянов.

По време на пресконференция днес, той сподели, че предстои да бъдат обособени и две нови Общински предприятия – ОП „Чистота“ и ОП „Озеленяване“, чиито служители ще извършват функциите, поети към момента от Общинска фирма „Биострой“.

„Когато говорим за Общинско търговско дружество, трябва да имаме предвид, че то начислява ДДС, докато при Общинското предприятие ДДС няма. По този начин Община Благоевград реално ще спестява пари, които също ще бъдат насочени за социални функции“, коментира още кметът Стоянов.

Той бе категоричен, че хората, работещи в момента в „Биострой“ трябва да бъдат спокойни, тъй като не се предвиждат съкращения, те ще бъдат прехвърлен към новите общински предприятия.

„Доставчиците, с които в момента работи Общинското дружество, също нямат никакъв повод за притеснение, всички задължения към тях ще бъдат разплатени“, заяви още Стоянов.

Той допълни, че с генерираните приходи от предприятията ще бъде закупена модерна техника за сметопочистване и озеленяване, която ще остане общинска собственост.

„Реално резултатите от реформите, които планираме за следващата година, са единствено положителни за общината и жителите“, коментира кметът.

Източник: blagoevgrad-news.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!