BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Какво съветва ДАНС директорите

zx860y484_3957143

Планове за реакция на терористичен акт и поне две симулации годишно, за да видят учениците как трябва да действат при такава ситуация – това са поискали експерти от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) от директори на столични училища на едночасова среща днес.

„Терорист влиза в сградата на училището, счупва тръба и предизвиква пожар, има пострадал. Трябва да се реагира бързо и адекватно – какво ще направим? Това е възможен сценарий за симулативни тренировки, които да разиграем“, разказа пред „Дневник“ един от директорите, присъствали на срещата.

Според него в такава ситуация децата трябва да знаят как да излязат от училище, как да се обадят на телефон 112 и как да окажат първа помощ на пострадалия, докато дойде линейка.

Експертите от ДАНС са дали насоки как да се охраняват училищата, как да действат при изоставени багажи и съмнителни пратки, как да се актуализират плановете за реакция както при тероризъм, така и при пожар, наводнение, земетресение и др. Те са посъветвали директорите да търсят помощ от експерти от агенцията, ако е необходимо.

„Плановете за реакция при тероризъм са изискване на закона от м.г. Някои от директорите не се бяха справили добре и експертите им обясниха как да актуализират плановете. Дадоха се и насоки за провеждането на евакуациите. Срещата беше много полезна“, коментира пред „Дневник“ директорът на Районното управление на образованието в София Ваня Кастрева.

Срещата е двадесет дни след като ДАНС поиска достъп до личните данни на всички ученици и студенти, а един от мотивите е, че така по-лесно ще се следи за радикализация. Темата за достъпа до данните днес не е обсъждана./Дневник

Източник: blagoevgrad-news.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!