BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Данаил Кирилов: Проектът за нова Конституция е готов, пише се от 2014 година

Имаме готов текст на Конституцията, който трябва да бъде обсъден от народните представители и в него се включват всички предложения, които премиерът представи. Работата по изготвянето на този проект е започнала още през 2014 година и в нея сме участвали всички юристи от ГЕРБ“.

Това заяви правосъдният министър Данаил Кирилов в интервю за в. „24 часа“. Той не конкретизира кой точно е авторът на текстовете и работи по тях. Припомня, че през 2014 година е имало „дебати, научни конференции, обществено обсъждане за необходимостта от евентуални конституционни промени, в които юристите от ГЕРБ сме участвали“.

Кирилов цитира и проучване на бившия депутат от Ред, Законност и Справедливост (РЗС) Яне Янев, според което имало 280 основания за промяна в основния закон. По думите на правосъдния министър предложенията в проекта на ГЕРБ, който ще бъде представен до седмица, „изпълняваме най-последните съвети на Венецианската комисия“.

Вчера след над месец протести премиерът Бойко Борисов обяви, че трябва да има рестарт на държавата и смяна на политическата система. Промените, описани в изявлението, покриват част от исканията на протестиращите и са предлагани отдавна от политически опоненти на управляващите. В същото време подготовката на проект за Конституция и обсъждането на решение за свикване на Велико народно събрание отлагат оттеглянето на кабинета за неопределено време. Премиерът заяви също, че ще се оттегли в деня, в който парламентът вземе решение за провеждане на избори за Велико Народно събрание.

Кирилов казва, че „няма съмнение, че заедно с премиера, всички министри ще подадат оставка“. По думите му е нормално да се очаква, че в първия работен ден на парламента след ваканцията – 2 септември ще бъдат събрани необходимите 121 подписа на депутати за внасянето на проекта.

Източник: blagoevgrad-news.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!