BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Витанов: Часовникът на бомбата спря да цъка, не бива да се отпускаме

 

Разпространението на COVID-19 у нас вече е с темпове, на които здравната система би могла да устои, макар и с огромни усилия. Тази новина обаче не бива да води до отпускане. Това написа във Facebook математикът Николай Витанов.

„Днес има добра новина. Базовото репродуктивно число вече втори ден е под 1.3. Тази сутрин е 1.13. Какво означава това? Означава, че часовникът на бомбата спря след 8 дена цъкане. Обхватът на заразата продължава да се разширява, но вече с темпове, на които здравната система би могла да насмогне, макар и с огромни усилия“, написа Витанов.

Той казва още, че отдавна предрича 100 000 активни случаи. И напомня, че днес те вече са 99 724. Витанов подчертава, че здравната система е претоварена технически и кадрово. „Малко допълнителен оптимизъм идва от картите. На картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазване виждаме леко свиване на обхвата на зоната от области на ниво 4. Това е временно, но е глътка въздух. Същото е и положението с прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост. Картата на риска съгласно нашата методология остава изцяло виолетова. Това показва, че положението ще продължава да е сериозно и през тази седмица”, пише Витанов.

Той дава и информация за смъртните случаи:

– починали в края на септември 2021 – 20882

– починали до днес – 23999

– починали октомври 2020 (за целия месец) – 441

– починали за октомври 2021 – 3117

„Починалите досега за октомври 2021 са 7.06 пъти повече, отколкото починалите за целия октомври 2020”, пише Витанов. Според него основната причина за тези негативни резултати е масивната анти-ковид и анти-ваксърска кампания. „И ситуацията хич не е весела, защото ще продължи и през ноември”, пише Витанов.

Той допълва, че разпространението на заразата в страната е дифузно – всички области са с такова разпространение. „Моделите показват известно отслабване на дифузното разпространение. Ако това е така, то приказките за локдаун постепенно ще затихнат. Ще остане това, което отдавна съм ви писал – тотален локдаун (пълно затваряне на всички и излизане само след разрешение със SMS) няма да има. Не забравяйте все пак, че това е политическо решение”, пише Витанов.

 

Източник: blagoevgrad-news.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!