BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Благоевградска област е обявена за зона с висок заразен риск от АЧС

2a2f16870d9b0795371a504f97faf492

Благоевградска  област вече е високорискова по отношение на африканската чума по свинете.  До 10 септември хората могат да умъртвят доброволно животните си. Решението беше взето на заседание на  епизоотичната комисия към областния управител.

Извънредните мерки в 3- и 10-километровата зона около Кресна, където беше обявено първото и единствено засега огнище на заболяването при домашно прасе, са изпълнени на 100%, заявиха от областната дирекция на БАБХ.

В 422 стопанства са умъртвени доброволно 565 животни. Въпреки това епизоотичната комисия взе решение цялата област да бъде обявена за високорискова. Д-р Михаил Бащавелов обясни причините:

„Защото Благоевградска област е на две граници – с Македония и с Гърция, минават два международни пътя – за Гърция и за Македония. Областната епизоотична комисия определя област Благоевград като санитарна зона с висок риск по отношение на заболяването африканска чума по свинете“.

Кметовете по места се задължават да информират хората, отглеждащи домашни свине с настоятелната препоръка за умъртвяването им.

Изплащането на помощта от държавата ще става след представяне на изготвени от кметовете списъци, проверени от областната епизоотична комисия.

„От нашия счетоводен отдел ще отидат на място и хората ще получат парите на ръка“, обясни д-р Бащавелов.//bnr.bg

Източник: blagoevgrad-news.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!