BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Бизнесът предлага 3 варианта за заведенията, не е доволен от частичното отваряне

Плахият оптимизъм на властите обаче не се споделя от собствениците на заведения. Те предпочитат компенсация пред отваряне, предаде БНТ. Поетапното разхлабване е на база ваксинирани и преболедували българи.

Планът е първоначално да се отваря с ползване на 30% от капацитета, а следващата стъпка ще е 50%, докато не започнат всички да работят нормално.
Бизнесът обаче все още не е доволен, някои от сектора се чувстват дискриминирани, като например заведенията, които не разполагат с открити площи или голям брой маси, и моловете, които остават затворени.

Мерките се разхлабват, защото хоспитализираните намаляват, а здравната система засега е стабилна, обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Това, което наблюдавахме преди със закъснели линейки, с необслужени пациенти – не се случва, болниците се справят, подчерта министърът.

Премиерът Борисов също каза, че разхлабването на мерките е на базата на резултатите от ваксинирането. Според него днешните решения са оптималният вариант между прилагането на мерки и запазването на психическото здраве на хората.

И затова ние като ластик отваряме затваряме на по 10-15 дена, като хората се уморят, пак отваряме и съм убеден вече с тия 700 000, ще минем скоро и милион, каза Борисов.

Това число вече е достигнато, ако към броя на ваксинираните се добави и броят на преболедувалите, добави здравният инспектор доц. Ангел Кунчев.

Около милион, милион и половина български граждани са имунни – те са защитени.

От Сдружението на заведенията обаче не са съгласни да работят само тези, които имат летни градини и маси на открито.

Предлагат 3 други варианта за започване на работа. Първият е отварянето на външните части да е пожелателно.

Вторият е всички ресторанти да отворят от 1 април, а на нощните заведения от 15-ти. Третият вариант е отварянето на външните части да се случи, но да е успоредно компенсиране на бизнеса.

Обектите, които са членове на нашето сдружение нямат такива градини, много имат, но те не са покрити.

И когато си направиш сметката, че ти работиш с много ограничения, първо на капацитета, на работното време, а сега и какво е времето, обясни Емил Коларов от Сдружение на заведенията в България.

Недоволни от новите мерки са и търговците от моловете.

Валя има няколко магазина в търговски центрове, смята че несигурността се отразява пагубно на бизнеса и предстоят масови фалити, ако не им се предостави възможност да работят.

Мен ме изумява как правителството взима тези решения и как преценява, че един бизнес е по-опасен от друг? Например, мен ми е интересно как големите вериги за хранителни стоки са по-малко опасни от един търговски център, каза Валя.

Прогнозите на правителството са, че излизаме от пандемията през май-юни.

The post Бизнесът предлага 3 варианта за заведенията, не е доволен от частичното отваряне

appeared first on Blagoevgrad.eu.

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!