BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

14 юни – Световен ден на доброволното кръводаряване

Световният ден на доброволното кръводаряване се отбелязва всяка година на 14 юни, с цел да се обърне внимание на това колко е важно да се дарява кръг и да се отдаде заслуженото на доброволните, безвъзмездни кръводарители, които спасяват човешки живот и подобряват здравето на мнозина. Датата е избрана, за да се почете рождения ден на носителя на Нобелова награда Карл Ландщайнер – откривателят на системата от кръвни групи „АВО”.
Всяка година милиони хора запазват живота си благодарение на преливането на кръв или отделни кръвни продукти – пострадали при катастрофи, бедствия и аварии; новородени и техните майки; пациенти, на които са им необходими медицински процедури и хирургически интервенции; хронично болни, чиито живот може да бъде поддържан само посредством редовно кръвопреливане.
И тази година се фокусираме върху стойността на дарената кръв за пациента не само като животоспасяващо средство, но и като помощ за хората да живеят по-дълго и по-пълноценно. Нека всички благодарим на кръводарителите за техните животоспасяващи дарения и да почерпим вдъхновение от тях и техния безкористен акт на милосърдие, за да започнем и самите ние да спасяваме живот и да подаряваме живот – дар, който всеки здрав човек на света може да подари и който е безценен за всички нуждаещи се.

The post 14 юни – Световен ден на доброволното кръводаряване

appeared first on Blagoevgrad.eu.

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!