BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Червеното вино съхранява паметта

Червеното вино е напитка, богата на антиоксиданти, които помагат да се предотврати развитието на сърдечно-съдови заболявания и преждевременно стареене. Ново проучване обаче разкрива, че неговият умерен прием защитава паметта ви, като намалява риска от болестта на Алцхаймер, съобщава здравното издание „Салуд 180“.

Изследването, публикувано в „Journal of Biological Chemistry“, дава подробности, че червеното вино и зеленият чай съдържат антиоксидант, наречен EGCG, който прекъсва процеса, който отключва болестта на Алцхаймер. Изследователи от Университета в Лийдс, Великобритания, посочват, че антиоксидантът променя бета-амилоидните протеини и им пречи да взаимодействат с определен протеин в мозъчната клетка, наречен прион.

Найджъл Хупър, ръководител на изследването, споменава, че по време на развитието на болестта на Алцхаймер се създава протеин, наречен амилоид, който, когато е групиран, взаимодейства с нервните клетки (приони), причинявайки смъртта на клетките и водейки до невродегенеративни заболявания.
Специалистът твърди, че ефектите на антиоксиданта EGCG зависят от това колко напреднала е болестта; тази констатация обаче създава възможност за предотвратяване на нейното развитие.

Специалистите от Mayo Clinic посочват, че в момента няма лечение за болестта, въпреки че има лекарства, които намаляват симптомите като инхибитори на холинестеразата и мемантин.

В информация, публикувана в MyHealthNewsDaily, е описано подробно, че броят на хората с болестта на Алцхаймер може да се утрои през 2050 г., така че е необходима превенция чрез умствени упражнения или дейности, които насърчават мислите. А вие, как поддържате мозъка си във форма?/БГНЕС

The post Червеното вино съхранява паметта appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!