BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Условни присъди за мигрантите, опитали да преминат незаконно ГКПП „Кулата“

Районна прокуратура – Петрич е сключила споразумения със защитата на петима подсъдими чужди граждани – от Афганистан, Иран и Турция, привлечени към наказателна отговорност за извършено от тях престъпление по чл. 279, ал. 1 от НК.

На 25.06.2020 г. чужденците били задържани при незаконно преминаване на българо-гръцката граница. При разпит на единия от тях е било установено, че преди време живеел в столицата на Афганистан гр. Кабул. Шест месеца по-рано, по нелегален път през Турция, стигнал до Гърция. Установил се в гр. Атина, като впоследствие се свързал с хора, с които се договорил да бъде преведен в България срещу сумата от 800 евро. Крайната цел на мигрантите била Западна Европа.

Каналджиите поели групата чужденци в гр. Солун, откъдето ги превозили в посока към България. През нощта стигнали до място, където им било наредено да изчакат, докато шофьор на товарен автомобил ще заспи. Незабелязано за него те планирали да се качат в камиона. Трафикантите отворили вратите на ремаркето и укрили мигрантите между палетата с дини. Чужденците престояли в него около 13 ч., когато при проверка били установени и задържани от граничните власти.

В хода на разследването е бил разпитан водачът на камиона – полският гражданин Р.Ж. Той е заявил, че от няколко години работи в транспортна фирма и редовно извършва курсове по дестинация Гърция – Полша. Товарът – дините, били натоварени на складова база до гр. Рупаки в Гърция. По пътя за граничния пункт Р.Ж. спирал за почивки, като нямал наблюдения за нещо нередно. За укриващите се в управляваното от него МПС разбрал при проверка, извършена на ГКПП Кулата – Промахон. От направена снимка с рентген, компетентните органи са установили, че в полуремаркето има няколко лица, които шофьорът никога не бил виждал.

Наказателните производства срещу чужденците са приключили с одобрените от съда споразумения. Наложените им наказания са по шест месеца „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок и глоби в размер на по 100 лева.

Определенията на съда има последиците на влязла в сила присъда.

Вчера, 28.06.2020 г., под ръководството на Районна прокуратура – Петрич са започнали действията по разследване по досъдебни производства със сходна фактическа обстановка. При проверка граничните служители са установили петима афганистанци в камион с дини, управляван от шофьор от Полша.

The post Условни присъди за мигрантите, опитали да преминат незаконно ГКПП „Кулата“ appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!