BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Тристранният съвет обсъжда увеличението на минималната заплата

Националният съвет за тристранно сътрудничество провежда заседание онлайн, на което социалните партньори обсъждат проекта на правителството за повишение на минималната работна заплата на 650 лева от 1 януари.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България настояват за редица икономически дейности догодина да продължи да важи досегашният размер от 610 лева.

Очаква се бизнесът и синдикатите да представят позициите си и по новата помощ, която кабинетът предвижда за работници в неплатен отпуск – от 24 лв. на ден, която ще се дава в сектори, на които са наложени временни ограничения на дейността от държавен орган в условията на пандемията.

Бизнесът и синдикатите обаче настояват да бъде уреден законодателно въпросът с т.нар. временна или техническа безработица, вместо да се търсят моментни решения. Така ще бъде ясно за кои фирми ще се прилагат мерки за подкрепа при икономически кризи.

Предложението на правителството е минималната работна заплата да се повиши с 6,6 процента – размерът от 650 лева е в съответствие с управленската програма и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза до 2022 година.

От КНСБ и Конфедерация на труда „Подкрепа“ подкрепят необходимостта от увеличение на минималната работна заплата догодина, дори смятат, че то трябва да бъде по-голямо.

Работодателските организации обаче са против административното определяне на най-ниското възнаграждение и смятат, че размер от 650 лева не отговаря на спада в производителността, на брутния вътрешен продукт и на увеличаващата се безработица. Също така смятат, че към момента използваната методология, на основата на която се определя прогнозният размер на минималната работна заплата, остава неясна и непрозрачна.

От Асоциацията на индустриалния Капитал в България излязоха с остра позиция, в която предлагат на правителството и на социалните партньори, в случай че кабинетът реши да наложи размер на минималната заплата от 650 лева, считано от първи януари 2021 година да бъде отложено въвеждането ѝ за застрашените икономически дейности, където тази предложена минимална заплата надхвърля средния осигурителен доход.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!