BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Тревога в Гърция: Нахлува циклона “Янос”, очакват се наводнения и бедствия

Заместник-министърът по гражданската защита на Гърция Никос Хардалиас даде спешен брифинг относно циклона “Янос”, което се очаква да удари страната през следващите дни. Сравнително рядкото явление, с което страната се е сблъсквала през 1995 г.

От утре, 17 септември се очаква дълбоко барометрично дъно да удари Гърция, каза заместник-министърът на гражданската защита, който се позова на нахлуващия Средиземноморски циклон, който, според думите му, е буря и наподобява тропически циклони, но е по-слаб, съобщава “Труд”.

От утре, четвъртък, късно следобед, средиземноморският циклон се очаква да удари Западна Гърция и Йонийските острови, като Закинтос, Кефалония, Итака, но също и Илия и Месиния. В петък ще засегне останалата част на Пелопонес, Централна Гърция, но също така и Атика и Евия, където се очакват наводнения. Цикладите също се очаква да бъдат засегнати от петък вечер. В събота обаче е възможно да удари и остров Крит.

Очакват се светкавични наводнения, както в градските, така и в крайбрежните райони. Може да има временни прекъсвания в електричеството, водоснабдяването и телекомуникациите, докато, както спомена г-н Хардалиас, възможни са падания на дървета и стълбове поради силните ветрове, които ще духат.

Министър Хардалиас призова гражданите, особено в районите, които ще бъдат засегнати първо, да останат в пълна готовност и да следват инструкциите на Гражданск защита.

Първо, “тези, които са в райони, които са били наводнени в миналото или са в близост до реки, порои или брегове, да не остават в мазета, полусутеренни или приземни етажи”, каза г-н Хардалиас и посъветва гражданите, живеещи в сгради в близост до брегове, да помислят да останат другаде през кризистните метеорологични дни.

Второ, „избягвайте всяко ненужно движение, обезопасете вратите и преминете към по-високи нива в случай на наводнение.

„Трето, не пресичайте потоци по някаква причина, пеша или докато шофирате.“

Министърът препоръча и да се запази спокойствие и гражданите да следят съответните съобщения в медиите и инструкциите на властите.

The post Тревога в Гърция: Нахлува циклона “Янос”, очакват се наводнения и бедствия appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!