BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Те наистина взимат децата ни

zx620y348_3975178

Има нещо вярно в цялата история с взимането на децата от държавата, която тази седмица изпразни училища в Сливен, Ямбол и Карнобат. Това беше само един от акордите на истерия, която набира скорост от поне година и разбира се, твърденията, че държавата подготвя масово взимане на деца от семействата, за да ги изпрати в чужбина, са пълна глупост.
Взимане на деца обаче има. То просто се случва по друг начин.

През август всяка година терминалите на софийското летище са едно от най-тъжните места в България. Зад опашките за чекиране, близо до изхода, винаги има жени, които току-що са казали „Чао, маме“ и сега се опитват тайно да избършат сълзите си. До тях мъжете им преглъщат своите, стиснали устни. Те изпращат обратно децата и внуците си, за които „вкъщи“ е на няколко хиляди километра и след това една година ще ги виждат само по skype.

Макар и малко по-късно, другите държави взимат децата ни в по-добрите си училища и университети. Това се случва, защото родителите там са полагали системни усилия в продължение на дълги години, така че образованието им да е смислено, интересно и полезно. Те са внимавали да не допуснат корупцията да превземе държавите им. Държали са политиците под контрол, така че да работят в интерес на хората, а не в своя собствен.

Да учиш в друга страна, разбира се, е съвсем нормално. Проблемът е, че огромна част от порасналите деца след това остават в чужбина. „Взимат“ ни ги, защото хората там са успели да се преборят за качествено здравеопазване, добра бизнес среда и възможности за работа, удобни градове.

На летището в София през август порасналите деца също преглъщат на заминаване. Те оставят тук родителите и приятелите си. Принудени са да избират между тях и реална възможност за достоен живот сега.

Хубавото в тази история е, че те биха се върнали. Стига само тук да спре да се краде. Да има справедливост. Честните и усърдни хора да успяват не само по изключение.

Източник: Капитал

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!