BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Със затвор от 2 до 5 години ще се наказва нелегалния превоз на пътници

Затвор от 2 до 5 години за обществен превоз на пътници без разрешение, регистрация или лиценз, гласуваха днес окончателно депутатите в Народното събрание. Промените в Наказателния кодекс бяха прокарани през преходни и заключителни разпоредби в Кодекса за търговското корабоплаване.

Предвижда се моторното превозно средство на нарушителите да се отнема в полза на държавата, независимо чия е собствеността му.

Когато деянието е извършено от две или повече лица, които са се договорили или са използвали фалшиви документи, наказанието ще е затвор от 5 до 10 години и глоба от 5000 до 15 000 лева, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото на виновния.

БСП остро възразиха и настояваха за оттегляне на разпоредбите.

На първо четене бяха гласувани и промени в Наказателния кодекс, с които се завишат санкциите при компютърни престъпления, плагиатство и детската експлоатация онлайн.

При неизпълнение на задължението да се съхранява информация за определен срок съгласно Закона за електронните документи и електронните удостоверителни услуги, освен досегашната глоба от 5000 лева, се предвижда и затвор до 6 години. Завишава се и наказанието за плагиатство от 2 до 3 години лишаване от свобода. Приетите на първо четене разпоредби в Наказателния кодекс предвиждат наказанието за престъпления, свързани със сексуални посегателства срещу малолетни и непълнолетни, да се повиши от 5 до 6 години затвор.

Крум Зарков от БСП разкритикува законопроекта на правителството с мотива, че с промените няма да се подобри борбата с тези тежки престъпления и настоя за преработването му: „На практика всички тези престъпления стават по-тежко наказуеми. Добре, само че всички знаят, че трудността при тях е в доказването и това няма да се промени с нищо, вдигайки така наказанията“, предаде БНР.

Христиан Митев от „Обединени патриоти“ уточни, че промените са свързани със започнала наказателна процедура срещу България заради занижени наказания при киберпрестъпления. „Добре е да се прегледат не само наказанията, а и самите състави в главата „Компютърни престъпления“, защото наистина е много трудно доказването, но това може да бъде направено между първо и второ четене“, каза Митев.

 

 

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!