BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Съвременните наследници на Тартюф: В лицемерието всеки негодник е специалист

 

Чували ли сте за Шандор Петьофи?   Това е  псевдоним, който е ползвал Александър Петрович, унгарски поет и революционер. С участието си в  Унгарската революция от 1848 год. и ранната си смърт, която и до днес е спорна, защото  Петьофи е видян за последен път по време на битката при Шегешвар и никой не знае, какво всъщност се е случило с него след това,  той се превръща в един от символите на стремежа на унгарците към свобода и национална независимост.

Това беше само встъпление, което няма общо с по-долните редове, които ще прочетете, но го правя, защото една мисъл на Петьофи е много подходяща за хората, за които ще ви разказвам, а и аз силно вярвам в това, което той е формулирал така добре:  „Лицемерието не е труден занаят – там всеки негодник е специалист, но да се говори откровено, искрено, от цялата душа, могат и смеят само благородните сърца.“

За съжаление, няма да говорим за хората със смелите и благородни сърца, а за първите – негодниците, които владеят лицемерието до болка.  Това, което ще напиша сега е в главата ми от доста време, а вчера, в празничния 22-ри септември буквално избуя. Причината да го пиша е сега е, защото все пак вярвам, че в светлите за страната ни дни, като вчерашния, трябва да бъдем малко по-позитивни.

Днес обаче е 23-ти септември, празникът мина, на всички стана ясно, че нито сме независими, в онзи дълбокия смисъл, нито сме  обединени, в онзи добрия смисъл.

В Благоевград, както и в други градове в страната тържествено бе отбелязана 112-тата годишнина от обявяването на Независима България. Поднасяне на цвета и  тържествен концерт, както си му е редът. На площад „Георги Измирлиев“ се събраха политическият елит, видни общественици, обикновени граждани и журналисти, дошли да отразят събитието.

За тези, които следят политическия живот в града, бързо стана ясно, че онези, които се бяха наредили  с цветя в ръце и дето скланяха глава пред паметната плоча, всичко бе протокол, заради който се изтърпяха един друг, на една ръка разстояние, в рамките на 30-тина минути.  Напрежението във въздуха можеше да се реже с нож. Погледи изпълнени с враждебност, бързо и умело се прикриваха зад престорена усмивка срещайки очите на заобикалящите. Сякаш площадът се бе изпълнил с „тартюфчовци“, вдъхновени и живеещи по примера именно на героя на Молиер.  И ако, тези от нас, които са гледали тази безсмъртна комедия и са се просълзявали от смях, можеха да направят паралел между  усещанията и героите, то тези, които не са,  може да смятат, че вече са я изгледали, ей там, на площада.

Политическите противоборства в града не са от вчера и не са тайна за никого. Безпринципните коалиции, на иначе нямащи нищо общо формации, също вече са публични. А лицемерното говорене и слагачество са толкова дотегнали, че поне на мен ми се повдига, докато ги наблюдавам. А те, Боже, те нямат никакъв проблем с това! Довчерашни врагове се целуват, а „стари приятели“ се стрелят с поглед и се готвят за удар, естествено „под кръста“, защото страхливците никога не го правят явно. Фарисейщина!

И нямаше да ги обсъждам дори, ако това не се случваше по време на такъв празник, какъвто е 22- ри септември. Ей, хора, та този ден носи такъв дух на патриотизъм, послание за единство и свобода, за непримиримост към несправедливостта, послание за светло бъдеще. А определени хора, не успяха да скрият тъмнината, която носят в  собствените си души.

В такива дни, според мен е редно да се преглътнат горчивите хапки на различията и поне да се поздравят онези, в чиито ръце сме поверили управлението и бъдещето на града ни. В такива дни се отдава почит, а с поведението си някои хора и това опорочават.

Чудно, че никой не се сети, че там има и граждани, пред които ще се изправите на следващите избори и ще се мъчите да убеждавате, че сте хрисими и добри хора, които заслужават доверие. Та, те вече ви “ видяха  акъла“, както се казва, оцениха ви колко струвате и прецениха що за хора сте, когато и с невъоръжено око се виждаха присвитите ви устни и зеници.

Убеждавам се, че политиците ни тотално са загубили способността да се ориентират в общия ход на развитието,  продължават да действат неадекватно, а всяко действие е продиктувано от идеята, да запазят властта, която имат, защото без нея, някои хора са нищо.

Цялата политическа прослойка все така се придържа към своите си морални норми – фалшиви и неадекватни.

Там на площада,  се наредиха хора, които утре, ако трябва да се борят за нашата независимост, значи сме обречени.

 

 

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!