BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Социалното министерство раздаде 30 тона храни в Благоевград

30 тона храни раздава Министерство на труда и социалната политика (МТСП) във втория етап на акцията в област Благоевград за подпомагане на рискови групи, предаде БГНЕС.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Адриана Стоименова, която се включи в доброволческите екипи, раздаващи хранителни пакети на самотно живеещи възрастни, хора с увреждания и хора с ниски доходи в Благоевградска област, заяви, че безработните в страната са все още 99 000 души. 220 хиляди са запазили работните си места. Министерството не е спряло нито едно плащане, 45 на сто от ресторантьорите са се възползвали от мярката 60 на 40, а 800 лева е достигнал осигурителният доход в бранша, посочи още Стоименова.

Раздаваните хранителни продукти са осигурени по оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане, която се управлява от Агенцията за социално подпомагане. Раздаването на хранителните пакети се осъществява с партньорството на Българския червен кръст (БЧК).

„На 20 май в област Благоевград започна вторият тур от раздаването на храни за нуждаещите се групи, при първата акция бяха обхванати 1800 души, сега са 1200. Това са хора над 65 г., социално слаби, с увреждания и нисък доход – все в риск от бедност“, каза заместник-министър Стоименова. Тя поясни, че на първия тур са раздадени 86 тона храни, а на втория етап – 30 тона. До рисковите групи се достига по сигнали от общини, граждани и неправителствени организации. Целта е да се достигне до хора в нужда.

Преди Благоевград заместник-министър Стоименова посети Петрич и село Дрангово, където се срещна със самотна жена по сигнал на НПО.

„Целите на тези акции са две – да раздадем храните и да бъдем по-близо до нуждаещите се групи и на място да разберем трудностите, с които се сблъскват, за да бъдем адекватни и навременни, както се стараем във всеки един момент“, обясни Стоименова. Тя поясни, че в Благоевград ще посети 90-годишна жена с множество проблеми, надява се, че ще ѝ бъдат полезни.

„В пакетите, които раздаваме има дълготрайни пакетирани продукти като грах, ориз, спагети, зелен фасул, рибни консерви, говеждо, боб и други – все от първа необходимост“, каза заместникът на Деница Сачева.

Тя припомни, че срокът на програмата „Топъл обяд“ е удължен до края на месец юли, а тук на място иска да разбере проблемите на общността в Благоевград.

От началото на епидемията от COVID-19, МТСП не е спряла нито едно плащане, нещо повече, удължен до 31 август е периодът, в която такса „социална услуги“ не се дължи от потребителите.

„Към програмата „Топъл обяд“ има голям интерес от общините, партньорството им е ценно за нас, от понеделник до петък се раздава супа, основно ястие и хляб, и един път седмично – десерт. Подпомагат се три основни групи – самотни и над 65 години, с ТЕЛК над 50 процента и трайно безработни“, поясни Стоименова.

Заместник-министър Стоименова апелира общините да се свържат с доставчиците на социални услуги за това, че на сайта на МТСП е качена анкетна форма за ползване услугите на центровете за рехабилитация, интеграция, дневни центрове, социално подпомагане и обществена подкрепа, които ще започнат от 1 юни нормална работа.

The post Социалното министерство раздаде 30 тона храни в Благоевград appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!