BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Синдикат предлага 1000 лв. глоба за родител, ако не си вземе болното дете от училище до 1 час

1000 лв. глоба за родител, който до 1 час не прибере болното си дете от училище, предлага синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

Това става ясно от поздравление към учителите и всички работещи в сектора по повод престоящия старт на учебната година д-р Юлиян Петров. Според него „в момента тревогите и смущението във връзка със съществуването на Covid 19 са естествени, като при стартиране на учебния процес ще отшумят“.

Синдикатът смята, че има много спорни въпроси преди старта на учебната година. Най-спорният момент е становището на министерство на здравеопазването „ученик с един или повече от следните симптоми – повишена телесна температура, кашлица, хрема, задух, болки в гърлото, умора, мускулни болки, гадене, повръщане, диария се изолира незабавно в предназначеното за такъв случай помещение (изолатор), докато не се прибере у дома.“ Отделянето на такъв ученик според експерти ще носи тежки психически последици, но по-важно е, че министерство на здравеопазването пак е забравило да вмени задължение на родителите при цитираните симптоми да не пускат детето си на училище. Ако тази мярка с отделянето в изолирано помещение остане, то тогава трябва да съществува задължение към родителя до час да дойде в училище за своето дете, а в противен случай да има финансова санкция от 1000 лева, заявява Петров.

В текста на синдиката се казва още: Синдикат „Образование“ не подкрепя хипотезата, която дава право на родителите да избират обучение в електронна среда без здравословен проблем на ученика. Тази възможност, решена от депутатите и направена при натиск от някои родителски организации, е във вреда на ученика, който се лишава от доказано по-добрата редовна форма по лични и субективни съображения на своите родители.

Синдикатът категорично не приема да се източват бюджетите на училищата при избор на обучение в електронна среда без здравословни причини от родителите. Сега МОН предлага училището, в което е записан ученикът, да превежда 75 на сто от средствата по стандарта за ученик на училището, провеждащо обучението в електронна среда. При прилагане на тази рестриктивна финансова мярка ще се наложат уволнения на учители.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!