BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Само 10 семейства не са умъртвили доброволно прасетата си в Кресна

Повечето хора в Кресна са умъртвили доброволно прасетата си, след като областната епизоотична комисия обяви в края на миналата седмица огнище на Африканска чума в града, съобщава БНР. Днес започват принудителните мерки за ограничаване на разпространението на заболяването.

По списъка, предоставен от общината, в град Кресна се отглеждат 135 свине, тип заден двор. Миналия четвъртък беше потвърдено първото в областта огнище на африканска чума, след като излязоха резултатите от пробите на прасе, намерено в река Струма. Хората имаха срок от три дни да умъртвят доброволно животните си, като можеха да оползотворят месото и да разчитат на държавна помощ от 300 лева на стопанство. Повечето от тях го направиха.

Само десет семейства не са се съобразили с разпореждането, заяви кметът на Кресна Николай Георгиев. Той коментира, че хората, които не са умъртвили прасетата си, не са били в града. Хората са притеснени, тъй като откритото в река Струма прасе няма ясен произход. Няма доказателства, нито отговор от властите дали прасето е на жена от града, както се твърдеше първоначално, обясни Георгиев.

„Хората не вярват, че прасето е на стопанин от Кресна. Разследването продължава, властите си вършат работата, но общото мнение на хората е, че прасето е подхвърлено. Хората доброволно заклаха своите прасета от страх и от чувство за отговорност“.

Кметът е категоричен, че би подкрепил „всяко едно недоволство на своите съграждани“, ако се стигне до протести, но не очаква такива.

Д-р Петър Матеев от БАБХ, който е и официален ветеренираен лекар в Кресна, сподели, че експертите ще обиколят всички дворове в къщите и там, където има прасетата, ще се даде ден, максимум два, толеранс, за да могат хората доброволно да ги умъртвят и да има правото да си усвоят месото и помощта за дезинфекция

Служители на Агенцията по безопасност на храните и полицията направиха организация за днешната акция, като определиха няколко КПП-та със зони за дезинфектиране и маршрути до ямата за загробване на животните. Въпреки че международният път за Гърция минава през град Кресна, до затруднения на движението няма да се стигне, увериха от полицията.

В съседните общини Струмяни и Сандански местните власти призовават хората също да умъртвят животните си, за да се спре разпространението на заболяването и да минимизират икономическите загуби.

The post Само 10 семейства не са умъртвили доброволно прасетата си в Кресна appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!