BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ръст на сигнали за неизплатени заплати

Близо 600 бр. сигнали от граждани са постъпили в Инспекцията по труда от 13.03.2020 г., когато беше обявено извънредното положение до момента. Това е ръст с почти 50% на сигналите, които обикновено се получават за идентичен период. Най-много от тях касаят заплащането на труда – около 1/3 от всички сигнали. Следват сигнали, свързани с прекратяване на трудовото правоотношение. Инспекцията по труда е прекратила към момента плановите проверки и е насочила усилията си към решаване на сигналите. Извършват се проверки и за контрол по спазване на противоепидемичните мерки, свързани с ограничаването на разпространението на коронавируса COVID-19. За отстраняване на нарушенията контролните органи прилагат всички свои правомощия – даване на задължителни за изпълнение предписания и търсене на административнонаказателна отговорност.

Инспекцията по труда напомня на работниците и служителите, че и в периода на извънредно положение те не могат да бъдат изпращани в неплатен отпуск без тяхно съгласие. Работещите не трябва да подписват документи, с чието съдържание не са съгласни – например за прекратяване на трудов договор по взаимно съгласие или със задна дата, или заявление за неплатен отпуск. Работодателят следва да им предостави веднага заповеди за прекратяване на трудовите договори, в които да са отразени всички дължащи им се обезщетения – за неизползван платен годишен отпуски, за неспазено предизвестие, ако им се дължи такова, за придобито право на пенсия и др. Срокът на предизвестие тече и по време на ползването на законоустановен отпуск.

ИА ГИТ ще се възползва от сигналната си функция и ще информира Прокуратурата за сигнали, в които се съдържат данни за престъпление. Например работниците информират за оказване на натиск за прекратяване на трудовия договор по взаимно съгласие, подписване на заявления за неплатен отпуск и др., или за положени подписи на документи, каквито сигналоподателите твърдят, че не са полагали.

The post Ръст на сигнали за неизплатени заплати appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!