BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Разширяват обхвата на секторите, които могат да кандидатстват по мярката 60/40

Разширява се обхватът на секторите, които могат да кандидатстват по мярката 60/40.

Партньорите от Националния съвет за тристранно сътрудничество се споразумяха как схемата 60/40 да продължи и след извънредното положение.

Изплатените средства по настоящия дизайн на мярката 60/40 са 114,7 милиона лева, като с тях е запазена заетостта на около 150 000 души. Очаква се плащанията да продължат, като в момента заявленията са за почти 290 000 души от почти 18 000 работодатели.

„Слагаме специален акцент върху работниците и служителите, които са в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“ и по-специално върху сезонните работници. Средства няма да се изплащат за работници и служители, които са в селското, горското, рибното стопанство, финансови и застрахователни дейности, държавно управление, дейности на домакинства като работодатели и дейности на екстериториални организации и служби. В Сектор „Здравеопазване“ всички субекти, които нямат договор с НЗОК, ще получат правото да кандидатстват за компенсации, ако отговарят на условията“, поясни тя.

Това ще даде възможност по мярката да кандидатстват и зъболекари.

„Продължаваме, както и досега, да изплащаме 60 % от осигурителния доход, но вече за месец май 2020 година, както и 60 % от дължимите осигуровки за сметка на работодателя“, отбеляза Сачева.

По новия дизайн на мярката 60/40 отпада изискването работодателите да са платили данъци и осигуровки за 2020 година, с условието, че трябва да са ги декларирали като дължими. Условието е задълженията им към държавната хазна да са платени до 31 декември 2019 година.

От 1 юли мярката 60/40 ще действа съвместно с две други по ОП “Развитие на човешките ресурси”.

“Работодателите ще могат да кандидатстват както по мярката 60/40, така и за компенсации от 290 лева в секторите “Пътнически превоз” и “Туризъм”. Общият размер на работодателите, които ползват и двете мерки, ще бъде до 80 %, като от 1 юли работодателите ще могат да кандидатстват и по мярката “Заетост за теб”, с която биха могли да наемат безработни лица за период от 3 месеца, за които ще получават 610 лева, плюс осигуровките. Ако работодател кандидатства по мярката “Заетост за теб”, заедно с 60/40, не може да кандидатства за едно и също лице”, уточни социалният министър.

Към 25 юни общият брой на безработните лица в страната е 277 160 души, като за периода от 13 март до момента 78 568 човека са намерили работа. Деница Сачева отчете нарастваща тенденция, в която повече хора намират, отколкото губят работата си. По думите й на ден средно 2 000 души намират работно място.

The post Разширяват обхвата на секторите, които могат да кандидатстват по мярката 60/40 appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!