BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Прокуратурата препоръча на БАБХ да засили контрола над магазините и заведенията за бързо хранене

От ВАП препоръчват по-строгият контрол заради увеличаващите се случаи на коронавирус и нас

Прокурор от Върховната административна прокуратура препоръча на изпълнителния директор на БАБХ да предприеме допълнителни действия по засилване на контрола по изпълнение на разпоредбите в Закона за храните и с противоепидемиологични мерки, установени със заповеди на министъра на здравеопазването в рамките на извънредното положение. Законодателството дава възможност на БАБХ при поява на нова болест или риск за здравето да актуализира ефективното извършване на официален контрол върху храните.

Това решение е взето след получената справка за работата на инспекторите от отделите „Контрол на храните“ при Областните дирекции по безопасност на храните на територията на цялата страна, с оглед увеличаващите се случаи на потвърдени случаи на пациенти с коронавирус и в защита на обществения интерес.

На 13 март 2020 г., заради въвеждането на извънредно положение на територията на Република България във връзка с разпространението на коронавирус COVID-19, ВАП изиска предприемането на спешни мерки от Българската агенция за безопасност на храните по предотвратяването на нарушения при предлагането на храни и хранителни продукти в обектите за търговия на дребно и заведения за обществено хранене.

ВАП е изискала още от изпълнителния директор на БАБХ незабавно да бъде информирана за взетото от него решение.

 

Източник:Нова тв

 

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!