BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Прокуратурата не откри магистрати зад подкупите на Калотина

Няма данни подкупите, които са искани от двамата разследващи полицаи от ГКПП „Калотина“, да са били предназначени за магистрати. Това стана ясно от брифинг на държавното обвинение с участието на зам.-ръководителя на специализираната прокуратура Ангел Кънев. Преди седмица двамата служители на МВР бяха задържани по обвинение, че от името на магистрат са настоявали за рушвет, за да не бъдат разследвани каналджии.

„Категорично е установено, че участие на магистрат в тази престъпна схема няма“, отбеляза Кънев. По негови думи двамата полицаи имали работни отношения с прокурори и познавали добре правната материя, което им позволявало да създават впечатлението, че не те, а магистратите искат парите.

За участие в огранизирана престъпна група са обвинени разследващите полицаи и служителка на столично заведение, която е близка с единия. Униформените първоначално искали по 4000 лв. от каналджиите, които са били разследвани. По-късно сумата паднала до два транша от по 1000 лв. Подкупът трябвало да бъде даден на жената, която след това да го обърне през оборота на заведението.

„Схемата с участието на друго лице – от заведението, е много интересна. Подкупите трудно се доказват с посредник. В последния момент лицата се полакомиха и решиха те да вземат парите“, разказа началникът на звено „Вътрешна сигурност“ Стефан Банков. Той посочи, че става дума за дългогодишни служители – единият с 10-годишен стаж на позицията, а другият – с 2-годишен, като преди това е работил в ГДБОП и ДАНС.

Задържаните разследващи полицаи са с най-леката мярка за неотклонение „подписка“ с решение на специализирания съд. Прокуратурата ще иска по-тежка мярка на по-горна инстанция.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!