BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Пробуждане с хоро“ за пети път събира българи у нас и по света

Десетки фолклорни формации и общности вече заявиха желанието си да се включат в традиционната световна инициатива, символ на единението.На 3 март – Националния празник на България за пета поредна година празникът „Пробуждане с хоро“ ще събере позитивната енергия на българите у нас и по света. Хиляди сънародници ще се хванат на хоро едновременно, за да покажат, че българският дух е жив. Хора ще се извиват в малките и големите населени места у нас, както и в културните центрове, българските посолства и училища, площадите, дворовете и домовете на българите по света.

„На 3 март 2020 г. ще се хванем за ръце и ще отбележим подобаващо Националния празник на България. Нека покажем красотата на фолклора, темперамента и позитивната емоция на българина. Нека се съберем в родова верига и да разкажем, че българите имаме нужда от Единение. С поведението ни на този ден, ще пренесем с отговорност и търпение примера на предците ни, творили единствено за духовно израстване и общочовешка подкрепа. Активността ни ще покаже, че българският дух е жив, че българските общности у нас и в чужбина уважават традициите си и имат национално уважение и гордост“, казват организаторите.

По традиция центърът на тържествата отново ще бъде паркът Заимов в София, където на 3 март 2020 г. от 12 часа ще бъде откриването на събитието. В този час едновременно в десетки градове и села българи ще се хванат на буйни хора. На сцената, която всяка година събира около себе си хиляди българи от София и страната, фолклорни групи и изпълнители ще повишат градуса на настроението. Водещи отново ще бъдат народните певици и радиоводещи от БНР Ева и Ива Валентинови. Ще пеят Веселин Василев, Таня Скечелиева, Пирина Христова, Антонио Симеонов, Валерия Момчилова и Ева и Ива Валентинови.

Ритъма на хората ще зададат Клуб за народни танци „Витоша“, ансамбъл „Български ритми“, децата от детска градина „Слънчице“ и фолклорен състав „Гергьовден“. По традиция ще се проведе конкурс за най-красива автентична носия – женска, мъжка и детска. Новост за инициативата е конкурсът за най-добре представилото се населено място на „Пробуждане с хоро“.

Към „Пробуждане с хоро“ на 3 март 2020 г. може да се включат всички българи, фолклорни ансамбли, професионални групи и любители. Организаторите се обръщат към всички българи с призива да станат съорганизатори и да участват на 3 март, за да има хоро на всяко място по света, където има българи. Да изпратят кратко видеообръщение, и да кажат, защо се включват в инициативата, като приканят и други да го направят. „Така искрата, която гори във всеки от нас ще запали всички българи към каузата“, казват организаторите.

 

The post „Пробуждане с хоро“ за пети път събира българи у нас и по света appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!