BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

При нужда: Превръщат сградата в парк „Македония“ в полева болница

Днес в конферентната зала на Областна администрация Благоевград се проведе заседание на Областен оперативен щаб за борба с коронавируса, на заседанието присъстваха представители на лечебни заведения, директора на РЗИ Благоевград и директора на  ОД на МВР Благоевград, както и кмета на Община Благоевград г-н Румен Томов.

Заседанието откри председателят на Областния оперативен щаб за борба с коронавируса  г-н Бисер Михайлов,  като запозна присъстващите с информация получена минути преди заседанието от председателя на Националния оперативен щаб генерал-майор  проф. Венцислав Мутафчийски, относно създадената епидемиологична обстановка в страната и подготовка на медицинския персонал за клинично поведение при пациенти с коронавирусна инфекция, съдържаща  – клинично поведение при пациенти с тежка остра респираторна инфекция, когато се подозира инфекция с коронавирус; Алгоритъм при поставяне на лични предпазни средства; Протокол за лечение на потвърдени случаи на COVID-19 .

Областният управител Бисер Михайлов постави пред присъстващите членове идея за обсъждане и последващо гласуване, относно предстоящ риск от рязко увеличаване на болните от COVID – 19 в предвид на това, че вече се намираме в кривата на повишаване на заболелите от коронавирус и при създала се ситуация и необходимост за разкриване на допълнителни легла, да се формира полева болница, като подходящо място за това е сграда намираща се в парк „Македония“, която може да се снабди с нужните легла предоставени от резерва на Министерство на отбраната. Г-н Михайлов подчерта, че това предложение важи само при създала се нужда в кризисна ситуация, като уточни, че предлага сградата в парк Македония, защото тя е изолирана и лесно охраняема поради това, че терена е ограден. Предложението бе гласувано и прието единодушно. При възникнала необходимост сградата в парк „Македония“ може да бъде преустроена в полева болница.

Важен акцент, върху който се дискутира бе и ситуация, при която има бум от болни с COVID-19, пристигащи в МБАЛ Благоевград с тежка дихателна недостатъчност с доказан коронавирус, както и при съмнение за COVID-19, при така създала се ситуация ще възникне нуждата от поеме на останалите случай, които не представляват потенциални пациенти с кронавирус, цялата останала спешност, като например тези с фрактури, инфаркт и т.н. Взето бе решение потоците да се разделят и  МБАЛ „Пулс“ да поеме останалите случаи, които не представляват потенциални пациенти с кронавирус.

Екипът на Областна администрация Благоевград призовава гражданите да останат по домовете си и да спазват всички противоепидемични мерки.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!