BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

По 24 лв. на ден за работник от затворен бизнес

От понеделник работниците от фирмите, които три седмици ще бъдат затворени заради новите по-строги мерки, ще могат да получават по 24 лв. на ден. На помощта ще могат да разчитат работещите на 8 часа на ден. Те трябва да са в неплатен отпуск. Работодателят подава списък и Агенцията по заетостта директно ще изплаща парите на работниците. Това съобщи социалният министър Деница Сачева на извънреден брифинг в Министерски съвет.

Решението е взето на правителственото заседание днес. За тази мярка ще може да се кандидатства още от понеделник, уточни Сачева. Отделени са 50 млн. лева, които ще стигнат за 50 000 души. Общо 356 000 души ще подпомогне държавата, предаде Стандарт.

За родителите, които ще трябва да гледат децата си, има нова помощ – средният доход на човек от семейство трябва да бъде 915 лева и родителите, ако са в неплатен отпуск, могат да ползват минималната работна заплата от 610 лева, уточни Сачева. Съзнаваме, че това няма да е реалният доход, който те получават, но е стойността, с която можем да ги облекчим. Родителите в програма “Заетост” могат да кандидатстват за детегледачка, каза още социалният министър.

Решението за новите мерки беше едно много трудно, с много компромиси. Продължават мерките 60/40 и 80/20, продължава грижата за хората, които са карантинирани, съобщи още Сачева. Тя подчерта, че остава и помощна от 1000 лв. за лекарите на първа линия.

The post По 24 лв. на ден за работник от затворен бизнес appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!