BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Пир по време на чума“: Kметът на Петрич поиска увеличение на заплатата си, докато държавата търси пари за борба с COVID-19

Страната ни е почти във финансов колапс и ежедневно се коментира нуждата от пари, за справяне с кризата с коронавируса. Обсъждат се различни варианти за нов държавен дълг, орязват се бюджетите на различни държавни структури и предприятия.  Обикновените хора се включват в благотворителни кампании, за да подпомогнат болниците в страната.

В същото време, в един български град ситуацията изглежда различна, или поне управляващите въпросния град се държат сякаш не са част от всичко това, криза няма и кметът е входирал предложение до местния Общински съвет, с което е поискал увеличение на заплатата си.

Градът е Петрич, а кметът се казва Димитър Бръчков. На 25 март 2020 година, 12-тият ден от обявеното извънредно положение в страната, той е входирал предложение до ОбС-Петрич, с което поискал заплатата му да стане 3000 лв. Желаната от него сума е с 400 лв. по- ниска от тази на градоначалника на Столична община – Йорданка Фандъкова, 350 лв. по- ниска от кметската заплата на Здравко Димитров-кмет на гр. Пловдив и   1020 лв. по-висока от тази на Димитър Николов- кмета на 220 хилядната Бургаска община.

В предложението, освен заплатата на общинския кмет има предложения за увеличения и на кметовете на села в общината.

Нещо повече,  в същия период, в който е входирано въпросното предложение беше обявена и дарителска сметка за МБАЛ „Югозападна болница“ ООД .

Хората в Петрич са изпаднали в недоумение от действията на своя кмет, тъй като информацията за това предложение вече  обикаля южния град. “ Може пък кметът да иска увеличение, за да може да дари пари за болницата.“, коментират с не скрит сарказъм местните хора.

За сравнение и в интерес на обективността трябва да кажем, че в същото време в южната ни съседка Гърция, която също се бори с пандемията, кметът на столицата Атина Костас Бакоянис поиска, заплатата му да бъде намалена с 50 %, за да помогне за борбата с коронавируса.

 

Неуредиците продължават

Само преди няколко дни, писахме по сигнал на жители на Петрич, че Общинския кризисен щаб е проформа и не работи адекватно на създадената ситуация. Председател на този щаб е кметът Бръчков, който би трябвало да отговаря за действията на щаба, но се оказва, че по това време той е зает с по-важни неща.

Днес, когато стана ясно, че в болницата в Петрич има първи настанен пациент с положителна проба за коронавирус, хората очакваха брифинг на щаба и обръщение на кмета, който да ги запознае със ситуацията.

Това обаче не се случи,  в рамките на днешния ден Димитър Бръчков е публикувал съобщение за  одобрен ПУП за застрояване в землището на с. Рупите, за  обект от Първостепенно значение „Реставрация, консервация, опазване, популяризиране и развитие  на археологиски парк „Античен град Хераклея Синтика“.   Не става ясно, кое е по-неотложно за петричкия кмет – ситуацията с коронавируса или въпросния ПУП, който не е можело да изчака, до преминаване на кризата, която тресе държавата.

Петричани критикуват и мечтаят за загрижен кмет

Хората в Петрич вече стават нетърпеливи към поведението на своя кмет и в социалната мрежа ври и кипи от критики по негов адрес.

Освен гражданите, местни политици също  публично задават въпроси към Димитър Бръчков.

Освен това, хората сравняват петричкия кмет Бръчков с кмета на съседната им община Сандански- Атанас Стоянов.

В социалните мрежи се появи снимка на Стоянов, който собственоръчно дезинфекцира по улиците на Сандански, „въоръжен“ с пръскачка. Петричани го дават за пример и таят надежди, че все някога и Петрич ще има кмет, който ще се грижи за града и хората в него, по същия начин, по който го прави Атанас Стоянов.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!