BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ОбС-Благоевград отказа да отмени решението, с което назначи вр.и.д. кмет. Започва ли политическа война?

 

На извънредна сесия днес,  ОбС-Благоевград  отказа да  отмени решението си за избор на временен кмет.
Д-р  Владимир Пандев от БСП предложи  да бъде отменено решението на Общински съвет от 30
април, с което съветниците избраха Ясен Попвасилев за временно изпълняващ длъжността кмет.

17 гласуваха „за“, 8 бяха против, а  14 съветника се въздържаха. Единствено Радослав Тасков обясни защо е гласувал „против“, като бе категоричен,  че съдът с определението си спира
решението на Общински съвет. Това е факт, защото тежестта на съдебния акт е по-голяма, от решение взето от ОбС.

„Въпреки различните ни политики, всички ние сме тук, за да работим за гражданите на Благоевград. На предходното заседание,  въпреки нашето предложение, да не прибързваме с избора на временен кмет, то не беше прието. Тогава се каза, че ако съдът спре изпълнението на решението на ОИК, ние ще го отменим. Днес не само,  че не го отменихме, но и представителите на една и съща политическа формация изказаха две противоположни мнения. А ГЕРБ тази седмица са внесли в общината материали, адресирани до временно изпълняващия кмет Ясен Попвасилев“, коментира съветничката от БСП Гергана  Янчева.

На какво се дължи промяната на част от съветниците, за която говори Янчева, на този етап може само да гадаем. Факт е обаче, че на предишната сесия, на която Попвасилев бе избран за вр.и.д. кмет,  председателя на ОбС Андон Тодоров заяви, че ако съдът се произнесе, няма абсолютно никаква пречка решението да бъде отменено.

Днес обаче, политическата група, която Тодоров оглавява също не подкрепи отмяната на решението, а гласуваха „въздържал се“, което подсказва, че има сериозен срив в отношенията на общинското ръководство и част от ОбС-Благоевград.

Подобно напрежение се усети и от интервю, което кметът Румен Томов даде днес, пред БТВ. Той заяви, че Тодоров е подвел съветниците и обществото, когато свика извънредната сесия, на която избраха вр.и.д. кмет., при положение, че се знаело, че съдебното определение ще излезе всеки момент и ще обезмисли избора.

Със сигурност е въпрос на време да дойде  отговор от Тодоров, по така направеното изказване, като може би, началото бе  именно начина, по който гласува неговата група днес.

Дали конфликтът ще ескалира повече и в каква посока, ще покажат следващите дни.

Сигурно е обаче едно, напрежението си казва своето и много местни политици  вече гледат към нови избори, което ще доведе тепърва до подобни словесни сблъсъци. В обществото остава усещане, че избраниците им се интересуват само от собствените си цели и са забравили обещанията дадени преди няколко месеца.

Благоевградчани живеят в несигурност от месеци, заради казуса с фирмата на Румен Томов, от друга страна усещането за избори изостри тона на местната политика, а хората стават неволни свидетели на грозни, задкулисни игри и явни войни, в които жертва обикновено стават самите граждани.

Днес от 14.00 часа  пък е поредното заседание в Административен съд – Благоевград по оспорване на Решение № 304-МИ/28.04.2020 г. на ОИК – Благоевград по казуса с Румен Томов..

На предишното,  съдът отхвърли искането на жалбоподателя за отлагане на делото до произнасяне на Конституционния съд,  по допускане на исканията за обявяване на противоконституционността на чл. 42, ал. 1, т. 5 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, което е основание за предсрочно прекратяване на пълномощията на кмет. Делото бе отложено по искане на жалбоподателя за събиране на доказателства.

 

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!