BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Няма нови регистрирани случаи на африканска чума по свинете в Пиринско

Няма нови регистрирани случаи на африканска чума по свинете в Област Благоевград, съобщи д-р Михаил Бащавелов, директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Благоевград след проведената Областна епизоотична комисия в града, предаде „Фокус“. По думите му през изминалата седмица са направени редица изследвания на домашни и диви свине, които са били отрицателни.

„През изминалата седмица, съвместно с представители на общините, извършихме и проверки за репопулация в районите, в които доброволно бяха умъртвени животни, а именно Кресна и Струмяни. В рамките на тях сме проверили 162 стопанства тип „заден двор“. Това, което установихме е, че няма случаи на репопулация“, каза още д-р Бащавелов.

Той добави, че вече е завършила и двуседмичната мисия на експерти от Европейската комисия, които са дали добра оценка за действията на институциите и обществото в България по отношение борбата със заболяването.

„Мерките, които сме взели са отчетени като правилни. Една от слабостите, която е констатирана е, че има малък брой регистрирани стопанства тип „заден двор“. В тази връзка тяхната препоръка е да продължат мерките в тази посока, както и да продължи контрола от страна на Агенцията по безопасност на храните спрямо ловните дружинки. Целта е да се следи дали се спазват мерките за биосигурност и дезинфекциите, които е нужно да правят те, когато напускат ловните полета“, заяви д-р Бащавлов.

The post Няма нови регистрирани случаи на африканска чума по свинете в Пиринско appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!