BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

На 21 ноември отбелязваме Въведение Богородично – Деня на християнското семейство 

На 21 ноември православната църква чества празника Въведение Богородично – Деня на християнското семейство и младеж. Това е един от 12-те велики християнски празници еднакво отбелязвани и от православието, и от католицизма.

 

С решение на Св. Синод на Българската православна църква, от 1929 г. този празник се чества и като Ден на християнското семейство и на православната младеж.

 

Въведение Богородично за първи път се е отпразнувал като самостоятелен празник през 715 г. През 543 г. император Юстиниан Велики построил в Константинопол църква, посветена на Въведение Богородично.

 

Според църковния ни календар празникът попада в периода на Коледните пости. На този ден вярващите приемат Свето причастие, а с него и нови сили за духовен растеж и борба със злото – в себе си и в света.

 

Според православната традиция на този ден е въведена в храма, от своите родители, 3-годишната Мария – бъдещата Божия майка. Затова се счита, че на този ден цялото семейство трябва да влезе в храма и да отдаде почит на всички християнски добродетели. С решение на Св. Синод на Българската православна църква, от 1929 г. този празник се чества и като Ден на християнското семейство и на православната младеж.

 

Според народните поверия, на този празник, българите гадаят какво ще е времето през следващата година. Ако е топло и слънчево, зимата ще е люта, а лятото сухо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото дъждовно, реколтата богата.

 

 

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!