BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Мораториум върху строителството в зелени площи наложи ОбС-Благоевград

Общински съвет – Благоевград наложи мораториум върху строителството във всички зелени площи и имоти , които в момента са с различно предназначение от отразеното в общия устройствен план.

Това се случи с подкрепата на над 30 съветници, които приеха предложението на групата на ГЕРБ в ОбС-Благоевград, допълнено от Радослав Тасков.

Новината зарадва жителите на Благоевград, но много от тях се запитаха, защо това не се случи по-рано във времето.

Въпросите са основателни, тъй като в последните години станахме свидетели на масовото застрояване на зелени площи в града. Отговорите се крият в интересите на определен кръг бизнесмени, които и в момента са част от Общинския съвет в Благоевград.

Както многократно писхаме, от години и тук се работи по ПУП-ове на парче, а това вече е превърнало града в бетонова джунгла. В някои зони на Благоевград вече е достигнато сериозно повишаване на коефициента на интензивност на застрояването. Това води до проблеми и с паркирането и трафика по улиците. Другият аспект на проблема са зелените градинки, които изчезнаха изпод бетона.

Всеки, който живее в Благоевград си спомня например, колко зелени градинки имаше, къде се намираха те и в какво се превърнаха с времето. Всички станахме свидетели на това, че в новоизградения парк на ул. „Даме Груев“ се построиха 7 кооперации, че в градинката срещу Трето основно училище “ Д.Талев“ „изникна“ малък китайски квартал, в който терасата на съседа ти е толкова близо, че почти седите на една маса. Помните и зеленината и дърветата в зоната срещу Автогарата в града, където сега се издигат 6-етажни кооперации. Градинката на ул.“Иван Михайлов“, която събираше майки с деца в уюта на зеленина и прохлада през лятото, а днес няма и помен от нея.

Кои общински съветници имат отношение към застроените зелени площи в града, ще разкажем в отделен материал, сега е важно да се подчертае дебело, че много от тези, които днес гласуваха „ЗА“, „до вчера“ строяха именно на подобни площи.

Поводът да се заговори на тази тема сега е, че се появи информация за евентуалното строителство в парк Бачиново / за което все още не е потвърдено от нито една институция/, както и за такива намерения свързани с парк „Ловен дом“/за което имаше потвърждение за налична преписка в община Благоевград/.

Темата със застрояването в парковете на града е особено чувствителна и за благоевградчани, които си спомнят, че само преди две години беше направен опит отново, да се строи в парк Бачиново и то незаконно и преди да бъдат издадени, каквито и да било документи.

През 2018 година, 22-годишния собственик на терен на мястото на стопанисваната някога от Райчо Димитров-Чората дискотека „Романтика“ в парк Бачиново да му се разреши, да строи заведение за обществено хранене и паркинг. Точката бе залегнала в дневния ред на януарската сесия, след като Административният съд върна отказа на съветниците от май 2017 година, да разрешат ПУП – план за застрояване на терена, а мотивите на магистратите бяха, че ОбС не е посочил мотиви за решението си. На заседанието тогава общинският съветник от ГЕРБ Кирил Илиев обясни, че ден преди сесията минал през мястото и е установил, че там вече се строи, има незаконен строеж и по него се работи.

Тогава се знаеше само, че собственик е Илкяр Шефкет, чрез регистрираната от него фирма „Аква милк“ ЕООД, с адрес на ул. „Г.С. Раковски“ 16, ет. 1 в Благоевград. Няколко години по-късно, наша проверка показва, че Шефкет, вероятно е подставено лице на друг бизнесмен със сериозни интереси в града, за което ще разкажем в следващ материал по темата.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!