BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Министър Димов откри Четвърта клетка на регионалното депо за отпадъци на Петрич

Министърът на околната среда и водите Нено Димов участва в церемония по откриване на Четвърта клетка на регионалното депо за неопасни и инертни отпадъци на община Петрич. „С проекта за над 1 млн. лева, който община Петрич успя да спечели, се решава належащ проблем, но същинската задача, която предстои пред България, е да застъпим много повече рециклирането, термичното третиране на отпадъците и да сведем депонирането до 10%, каквато е европейската политика“, каза министър Димов.

Той подчерта, че правителството чрез Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) отделя необходимите средства по ОПОС старите сметища да бъдат закрити и рекултивирани и за изграждането на системи като тази в Петрич. “На практика цялата страна вече има модерни системи за депониране на отпадъци“, каза още министър Димов.

ПУДООС финансира изграждането на клетка 4 от депото – средствата, отпуснати на община Петрич, са над 1,055 млн. лв. Клетката е с капацитет 135 900 куб. м и има изолационен пакет за опазване на почвата и подпочвените води в района, инфраструктура за отвеждане на повърхностните води и инфилтрата и транспортен достъп.

Обектът е изцяло изпълнен и разплатен. Община Петрич изпълнява проект по ОПОС за инсталации за компостиране и предварително третиране на битови отпадъци по ОПОС, затова срокът на експлоатация на клетка 4 ще бъде значително по-дълъг. Инвестицията по проекта за инсталациите е на стойност над 10,3 млн. лв.

The post Министър Димов откри Четвърта клетка на регионалното депо за отпадъци на Петрич appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!