BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Международна организация: Натиск от олигарси и институции пречи на независимите медии в България

Източник: Свободна Европа

В позицията си от Международния институт за преса припомнят, че 80 % от разпространението на пресата, както и 40 % от местните и национални вестници са собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски

Концентрацията на медии в ръцете на близки до управляващите олигарси, контролираните институции и кампаниите срещу критични медии оказват натиск върху независимите журналисти в България. Това се казва в позиция на международната журналистическа организация International Press Institute (IPI).

От организацията цитират доклад на Съюза на издателите в България от 2018 г., в който се казва, че притежаваната от депутата от ДПС Делян Пеевски „Нова Българска медийна група“ (НБМГ) притежава 80% от разпространението на печата и близо 40% от националните и местните вестници, както и няколко информационни сайта, а преди това и ТВ7.

Подчертава се също, че „медийната империя“ на Пеевски се използва не само за обслужване на неговите икономически интереси, но и за да подкрепя правителството на ГЕРБ, начело с Бойко Борисов. Освен това медиите около депутата атакуват критични журналисти.

След споменатите случаи на кампании, водени срещу медии и журналисти са тези срещу разследващия сайт „Биволъ“, както и срещу „Дневник“ и „Капитал“. Споменават се и публикациите срещу журналиста Росен Босев и семейството му, дошли след критичните статии, свързани с избора на Иван Гешев за главен прокурор.

„В България много медии са изоставили своето задължение да информират точно и безпристрастно. Дезинформацията се разпространява през уебсайтове и печатни медии, повечето от които са притежавани или контролирани от Делян Пеевски“, казва за IPI преподавателя в Софийския университет проф. Нели Огнянова. „България е страна, в която върховенството на закона е заплашено, тя е пример за „пленена държава“, казва още тя.

Преди дни „Репортери без граници“ излезе с позиция, в която призова българските власти да спрат опитите си да сплашват журналистите в страната и призоваха Европейския парламент да вземе отношение по въпроса.

Пред бТВ главната редакторка на организацията Полин Адес-Мевел определи ситуацията в медиите в България като „най-тежката в сравнение с тази с останалите държави от ЕС“ и определи медийния климат у нас като „наистина ужасяващ“.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!