BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

МВР няма да глобява хора на 65 г. за пазаруване извън „зеления коридор“

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски увери в интервю за „Нова телевизия“, че пенсионери, които не спазват т. нар. „зелен коридор за пазаруване“, за да си купят основни храни или лекарства, няма да бъдат глобявани, а предупреждавани.

Той подчерта, че тази разпоредба (описана в заповед на здравния министър и влязла в сила от четвъртък сутринта), която предизвика недоволството на пазаруващите, а адвокати обявиха, че ще оспорят в съда, се прави за гражданите, за да я спазват, а не към силите на реда.

Министърът не беше напълно ясен – от една страна подчерта, че управителите на търговските обекти са задължени да създадат организация за спазване на заповедта, която ограничава хората над 65 г. да пазаруват само между 8 и 10 ч. Но от друга поясни, че охраната на търговските обекти няма право да проверява личните карти на хората, за да установи възрастта им.

Терзийски каза, че полицаите първо предупреждават, а едва след това „предприемат изпълнение на разпоредбите“. За 10 дни са издадени 10 хил. предупреждения на хора, които не носят предпазна марка там, където е задължително. Общо от март са издадени 24195 акта за нарушения, свързани с коронавируса, като 80% от тях са за неносене на маска. Впечатлението на министъра е, че в последните месеци хората спазват карантината много по-стриктно, отколкото през пролетта.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!