BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кунчев се оплака, че Щабът е бил заплашван

Бойко Борисов и Урсула фон дер Лайен обсъдиха плана за възстановяване на Европа от коронавируса

Членове на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса бяха заплашвани, оплака се главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по Нова телевизия. „Имаше заплахи, че ще ни организират протести, че ще намерят хора, които да ни звънят вечер, за да ни притесняват. И последното вече се е случвало на ген. Мутафчийски. Получавал е обаждания в 2 ч. през нощта от различни телефони и хората отсреща са му обяснявали, че не разбира от работата си и коронавирус всъщност няма”, заяви той.

Според него Кунчев „някои от членовете на групата, която кани Националния оперативен щаб на публичен диспут, отидоха твърде далеч“. Преди дни той и членовете на Щаба бяха призовани на дебат от петима медици – д-р Атанас Мангъров, д-р Георги Тодоров, д-р Стоян Алексов, д-р Владимир Николов и д-р Антония Първанова. „Доста медии им осигуриха трибуна и аз нямам нищо против те да изразяват собствено мнение. Но аз от тях чух много глупости. Не виждам основа, върху която можем да водим научен спор с д-р Мангъров и д-р Първанова”, каза доц. Кунчев. Той твърди, че не се притеснява от заплахите, но е недоволен, че се обижда трудът на много хора.

„Не казвам, че сме безгрешни – сигурно е можело да направим някои неща и по-добре. Но истината е, че вече сме страшно уморени и сме на ръба на оцеляването. Затова трябва да пестим атаките и критиките към хората, които се опитват да помагат на обществото”, категоричен бе здравният инспектор.

На въпрос за увеличаващия се брой на заразените с COVID-19 в България, доц. Кунчев коментира: „Вирусът продължава да ни изненадва с много неща, едно от които е неравномерното възникване на случаите. Има хора, които са носители на вируса по цял месец и не го предават дори на семействата, с които живеят постоянно. Има обаче и такива, които само за ден-два заразяват 50 или дори 100 души”. Той е категоричен, че хората не трябва да си мислят, че заразата е преодоляна. Според Кунчев се очертава втора вълна на коронавируса на целия Балкански полуостров. Данните от съседните на България държави сочели, че те са с още по-висока заболеваемост от нас.

„Движението на хора между отделните страни крие риск, но той не е толкова голям. Най-сериозният проблем продължава да бъде вътрешното разпространение. А който смята, че няма COVID-19, да заповяда в която и да е болница, където се лекуват заразени”, каза още доц. Кунчев в ефира на Нова телевизия.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!