BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Комисията по атестирането и конкурсите при Прокурорската колегия на ВСС: Прокурор Гешев е професионалист

гешев

Комисията по атестирането и конкурсите при Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет на основание чл. 173, ал. 9 от Закона за съдебната власт, във връзка с т. 7.2. и т. 7.3. от Правилата за избор на председател на Върховния касационен съд, председател на Върховния административен съд и главен прокурор прие Доклад относно професионалните качества на Иван Стоименов Гешев – заместник на главния прокурор при Върховна касационна прокуратура, и кандидат за главен прокурор. Докладът ще бъде публикуван на интернет сайта на ВСС в рубрика „Процедура за избор на главен прокурор“ и ще бъде внесен в заседанието на Прокурорската колегия на ВСС на 9 октомври 2019 г.

КАК – ПК проведе заседанието по тази точка публично с онлайн излъчване чрез интернет сайта на ВСС. В него участваха 10 от членовете на Комисията (отсъстваха двама), както и прокурор Иван Гешев.

Приетият Доклад отразява притежаваните от кандидата професионални качества. Изводите в него са формирани въз основа на задълбочен анализ и преценка на документи на кандидата, представени по реда на чл. 193, ал. 5, изречение второ от ЗВС и т. 8 от Правилата за избор на председател на ВКС, на председател на ВАС и на главен прокурор, и мотивите към предложението за неговото номиниране, и данни от кадровото му дело; на информация и статистически данни, предоставени от Върховна касационна прокуратура, Специализираната прокуратура, Софийска градска прокуратура и Софийска районна прокуратура, както и доклади от извършени планови и тематични проверки от Инспектората към ВСС, отразяващи дейността на кандидата, и въз основа на постъпили становища по реда на чл. 173, ал. 8 от ЗСВ, относно притежаваните от него професионални качества.

Предвид посоченото КАК – ПК направи извод, че прокурор Иван Стоименов Гешев отговаря на изискването на разпоредбата на чл. 170, ал. 5 от ЗСВ за стаж по чл. 164, ал. 7 от ЗСВ за заемане на длъжността главен прокурор. КАК – ПК счита, че „високият му професионализъм, както и стриктното изпълнение на служебните му задължения са допринесли за последователното му кариерно израстване в органите на съдебната власт. Прокурор Гешев притежава изключителни умения за работа в екип и за мотивиране на колеги. Отговаря в пълнота и на изискуемите качества, разписани в разпоредбата на чл. 170, ал. 5 от ЗСВ, а именно доказани ръководни и административни умения и мотивация за заемане на длъжността. Наред с това, прокурор Гешев е получил признание за дейността си от редица международни институции, както и се ползва с категорично изразена широка подкрепа от колегите си от Прокуратурата на Република България и от органи и институции, с които е работил в тясно сътрудничество.

Въз основа на проверените документи и след анализ на данните, съдържащи се в достъпните и достоверни публични източници на информация, Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, на основание чл. 7.2 и чл. 7.3 от Правилата, счита, че липсват данни, поставящи под съмнение притежаваните от прокурор Иван Стоименов Гешев високи професионални качества, както и че същият отговаря в пълнота на законовите изисквания за заемане на длъжността главен прокурор“.

При обсъждането на Доклада прокурор Гешев заяви, че благодари на тези, които са го подкрепили и тези, които не са, „защото истината може да бъде установена при излагане на различни гледни точки“. Той сподели виждането си, че за да се постигат резултати трябва да има взаимодействие и колегиалност. Според него такива взаимоотношения са изградени както в съдебната власт, така и с правоохранителните органи.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!