BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кметът Румен Томов: Затварянето на Благоевград ще е пагубно за бизнеса

“Противопоставянето от страна на мнозинството в общински съвет заема застрашителни размери. Дезинформацията, която се опитват да създадат, цели да разруши доверието помежду ни”, каза на пресконференция кметът на Благоевград инж. Румен Томов.

Вчера присъствах на заседание на комисията по здравеопазване, на която беше сформиран Консултативен съвет (Комисия за борба с COVID-19) към Общински съвет Благоевград, чийто състав припокрива изцяло състава на здравната комисия. Единственото различно в двете комисии е наименованието им. Правомощията, които имат и двете по отношение на налагането на задължителни противоепидемиологични мерки, също не се различават и те не притежават такива правомощия. Разпространеното прессъобщение от Общински съвет смятам за меко казано некоректно. Решението на комисията в частта за наложените като задължителни мерки – като необмислени и прибързани. Тази комисия, както и всяка друга, може да предлага на щаба само проекти за решения, а не решения със задължителен за щаба характер. Ние добре разбираме, че ситуацията е много сложна, а заразените са много. Важно е обаче да се знае, че ако Националният щаб, в който има безспорни специалисти и медици, не налага подобни крайни мерки, трябва и ние да изчакаме и да се съобразим с тяхната преценка. Нещо повече, за бизнеса и хората в Благоевград едно подобно затваряне ще бъде пагубно. Много хора ще останат без работа и респективно без доход, бизнесът няма да се справи с още една пауза, която ще нанесе тежък икономически удар. Хората трябва да спазват дисциплина и да се съобразяват с мерките на Националния щаб, за да предпазят здравето си и това на близките си, но нямат нужда от допълнителни финансови притеснения. Ние и в община Благоевград, и в Общински съвет трябва да мислим как да подпомогнем лекарите и болниците, това е приоритет в момента, това е и единствената необходима мярка, за да помогнем на всички. Когато се взима такова кардинално решение следва то да почива на конкретни данни и задълбочен анализ, не са достатъчни само добрите намерения. Заболеваемостта в община Благоевград спрямо областта от началото на пандемията се движи с един процент, почти постоянен и ако мерките, които се предлагат бяха ефективни, то би следвало цялата област и държавата да бъдат затворени, каза още Румен Томов.

Общинският кризисен щаб ще заседава на 25-и ноември и всички предложения направени от Комисия за борба с COVID-19 към Общински съвет ще бъдат представени и обсъдени.

The post Кметът Румен Томов: Затварянето на Благоевград ще е пагубно за бизнеса appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!