BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Караме джет само с книжка

Карането на джет да става само с капитанско свидетелство. Това е записано в искане на държавни експерти по корабоплаване. Причината е, че поредно лято джетове тормозят плажуващите на неохраняеми ивици по Черноморието. За разлика от водните бази, където има определени коридори, там любителите на адреналина порят морето без регламент.

Понякога стигат и близо до брега като застрашават къпещите се. Инциденти до момента няма, но през юли граждани са подали десет сигнала срещу нарушители.

През август няма заради бурното море, съобщи пред “Труд” директорът на “Морска администрация” – Варна, кап. Валентин Енчев. Той уточни, че пет от сигналите са били за плажовете на Камчия, край комплекс “Слънчев ден” и на Шкорпиловци.

След проверки, с помощта на “Гранична полиция”, са установени двама нарушители. Съставени са им актове и предупредителни протоколи, тъй като джетовете не са били регистрирани. Санкциите варират от 400 до 2000 лв., но за да не паднат в съда, трябва да са описани точните координати в морето, където са хванати нарушителите, уточни кап. Енчев.

Те обаче лесно бягат от контролните органи – щом видят катер на “Морска администрация”, дават газ и за минути са стигнали до съседен плаж, където вадят бързоходните мотори на брега и после се кълнат, че изобщо не са влизали в морето, разказват дългогодишни спасители на плажа, ставали неведнъж очевидци на подобни сцени. Те твърдят, че заедно с морските инспектори са жертва на плажните хулигани, тъй като нямат правомощия ефективно да ги наказват.

Експерти от морския бранш са на същото мнение, тъй като за разлика от други страни у нас “Морска администрация” няма полицейски функции. Така ако засечен джигит с джет откаже да се легитимира, инспекторите трябва да търсят помощ от “Гранична полиция”, което хаби допълнителен ресурс.

За разлика от електрическите тротинетки, за управлението на воден мотор липсва законов регламент. Затова се случва извън водните бази мощните машини да пришпорват тийнейджъри без никакъв опит. Наказания има, ако джетът не е регистриран, но сертификат за завършен курс за управление не се изисква.

На неохраняемия плаж, всичко, което се случва е отговорност на летовника. Там няма държавни органи, които да проверяват и да бдят за сигурността на хората. За щастие, през последните години, няма тежък инцидент. Контролът е много труден, защото ресурсът ни е ограничен. Имаме по един представител в Ахтопол, Царево, Созопол, Поморие и Несебър, който стои на пристанището трябва да реагира на сигнали. Катерите ни се намират във Варна и Бургас. Основните усилия, поради ограничения ресурс, са съсредоточени там, където има атракционни услуги и водни бази. С наличния ресурс ние няма как да наложим контрол на тези плажове, които са неохраняеми. Когато отидем след 30 минути или понякога след повече време, там вече няма ситуация”, каза капитан Живко Петров, шеф на Морска администрация.

The post Караме джет само с книжка appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!