BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Как да преборим есенната депресия?

Една от причините за спада на настроението ни през есенните месеци е намаляването на количеството слънчева светлина. Облачното време, съчетано с по-кратки светли часове на денонощието, води до намаляване на производството на хормоните на щастието като серотонин. През септември това се забелязва най-добре заради наближаващото есенно равноденствие. Това твърди московският психиатър Виктор Хаников в интервю за радио „Спутник”, цитирано от БГНЕС.

„Есента е сезонът, в който повечето хора чувстват внезапни спадове в настроението. Стресовете, които през лятото или зимата не биха имали толкова силен ефект върху човека, сега ни правят по-чувствителни и уязвими. Това се случва, защото светлината през деня намалява. Сега наближаваме есенното равноденствие и яркостта на слънчевите лъчи спада В този момент започват депресивните разстройства“, казва психиатърът. ”Можете да подобрите настроението си и в такива условия, но ще трябва да харчите пари за електричество”, допълва той.

„Ако дневната светлина намалее, тогава човек не трябва да се страхува от високите сметки за ток и да си осигурява повече и по-ярка светлина. Има специални лампи, които постепенно увеличават яркостта си след четири сутринта. Ако човек трябва да стане рано за работа, в стаята му може да има почти „слънчево осветление”. Тъй като на небето има по-малко слънце, тогава трябва да създадете повече светлина у дома и да не пестите, а да запалите ярки лампи. Можете също така да създадете празнично настроение, като украсите дома си с ярки цветя или картини“, съветва психиатърът.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!