BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Какво трябва да знаете, когато правите BOTOX за пръв път на  20+, 30+ , 40+ и 50+

Опазването на младостта е вълнуваща тема на всякаква възраст. Учени от десетилетия се борят за създаването на ефективни неинвазивни методи за подмладяване – кремове, маски, устройства… Въпреки това, Botox все още е най-ефективният начин за борба с бръчките. Защо Ботокс процедурите са едни от най – предпочитаните, има ли противопоказания  и на каква възраст си струва да помислим как да направим първата инжекция.

Botox е най-известната марка лекарства на базата на ботулинов токсин, който е протеинов невротоксин, произведен от бактерията Clostridium botulinum. FDA одобри употребата на лекарства на базата на това вещество за козметични цели през 1989 г. и оттогава обемът на потреблението нараства всяка година, като остава около 4 милиарда долара годишно, а броят на употребяващите Botox в САЩ е около 2–3 милиона, като сред тях са 10–15% от мъжете. Противно на общоприетото схващане, лекарствата, базирани на това вещество, се използват широко за решаване на широк спектър от медицински проблеми, а не само в козметологията. Например, въз основа на него има лекарства за лечение на мускулни крампи, прекомерно изпотяване и някои видове главоболие. В тази публикация ще пиша само за използването в козметологията, където ботулиновият токсин се използва под формата на лекарства, наречени Botox, Xeomin, Dysport и т.н.

Инжекциите на Botox са уникална процедура, която помага за изглаждане на бръчките по лицето и възрастта, премахва естетичните недостатъци, ефективно стяга кожата и насърчава интензивното подмладяване. Същността на процедурата е въвеждането на лекарството под кожата, което блокира нервните окончания, в резултат на което мускулите временно спират да се свиват. Именно този ефект води до бързо изглаждане на кожата и премахване на бръчките.

Днес „аудиторията“ на клиники по пластична хирургия става все по-млада и нараства, както се вижда от статистиката. Така според Американското дружество на пластичните хирурзи от 2019 г. броят на инжекциите на Botox се е увеличил със 750%. „През 2019 г. броят на пациентите под 30 години, прибягващи до Ботокс или други инвазивни процедури, се увеличи с 64%“, казват представители на Американската академия за лицева, пластична и реконструктивна хирургия. Цифрите са сериозни. Самите лекари не виждат нищо лошо в това – основното според тях е да използват разумно и без фанатизъм постиженията на съвременната медицина.

Днес младите момичета ходят в клиники за превенция на бръчки, без да чакат, докато се появят гънки. И е правилно “. Но кога да започнем тази превенция? Нека се опитаме да го разберем.

 

Ботокс от 20 години

Строго погледнато, Botox е вещество, което може да се използва във всяка възраст. Например, американската администрация по храните и лекарствата е ограничила времето, в което може да се използва, от 18 до 65 години.

Всеки ден мускулите на лицето на всеки човек правят повече от 15 000 движения, което добавят до 20 години на челото, между веждите, около очите, тънка, но забележима мрежа от бръчки по лицето, която не е обект на конвенционалната козметика . При пациенти с повишена мимическа активност, въвеждането на Botox в млада възраст ви позволява да формирате навика да не се мръщите и да не набръчквате челото си, като по този начин допринасяте за предотвратяване на бръчките.
Говорейки за ранната употреба на Botox, лекарите обикновено дават това сравнение: ако сгънете лист хартия и след това я изправите, линията на сгъване ще бъде видима; но ако листът изобщо не е огънат, тогава няма да е необходимо нищо да се изправя. Същото се отнася и за кожата: възможно е да се обездвижи мускулите в областта, където най-вероятно е образуването на бръчки и по този начин значително да се забави появата им.

Повечето лекари препоръчват правилно да се грижите за кожата си, за да не се налага да тичате прекалено рано при козметичката. Необходимо е редовно да правите пилинг и почистващи процедури за лицето, да използвате SPF защита. Но има и изключения. Ако имате прекалено активни изражения на лицето и тънка кожа, първите бръчки ще се появят по-рано, като в този случай Botox наистина може да помогне. Принципът е прост – колкото по-спокойни са мускулите, толкова по-дълго кожата остава гладка.

Много американци правят инжекции с Botox от 20-годишна възраст, като искат да забавят времето и да запазят младостта в продължение на много години. В допълнение, младите хора се нуждаят от по-редки инжекции, ще бъде достатъчно да се обърнат към специалист веднъж на 1-2 години.

 

 

Ботокс от 30 години

30 години е същата възраст, когато много момичета започват да забелязват реални промени на собствените си лица и това е абсолютно нормално.

Лекарите смятат, че 30 години е най-добрата възраст за инжекции с Botox. На възраст 30-35 години бръчките на лицето започват да се появяват самостоятелно поради повтарящото се мускулно напрежение. Въпреки че тези промени не са свързани с процеса на стареене, инжекциите с Botox помагат да им придадат пикантен, а не уморен вид, като същевременно поддържат хармония на лицето и еластичността на кожата.

По правило жените се обръщат към Ботокс, когато бръчките започнат да ги притесняват наистина, Много зависи от субективните фактори, от самовъзприятието. Има такива, които се фокусират не върху реалното състояние на кожата, а върху паспортната им възраст, вярвайки, че е твърде рано да се ангажират с подмладяване преди 50-годишна възраст.

Експертите уверяват: на 30 – не е твърде рано , ако бръчките наистина пречат на живота ви. Не бива да се страхувате от ефекта на процедурата: Към днешна дата дозировката на лекарството е значително намалена и техниките за неговото приложение са се подобрили, така че не можете да се страхувате да получите гладко и сияйно лице.
Botox нежно ще изглади появяващите се бръчки и ще предотврати появата на нови. Въпреки това, не прибягвайте до инжекции повече от веднъж на три месеца. В някои случаи честотата може да бъде намалена до веднъж на шест месеца.

Ботокс от 40 години

На 40-годишна възраст признаците на стареене вече започват да се появяват на лицето, въпреки че жената остава активна. Появяват се бръчките, назолабиалните гънки, устните стават по-тесни, а повърхностният слой на кожата избледнява.

Инжекциите с ботокс на 40-годишна възраст ще дадат отлични козметични резултати – бръчките ще се изгладят, горната част на тялото ще се отпусне, а долната ще се укрепи, контурът на лицето ще бъде изравнен.

Има мнение, че инжекциите с Botox не трябва да започват след 40 години с дълбоки гънки и склонността на тъканите да набъбват. Всичко е индивидуално. Има различни техники за ботулинова терапия, изборът на доза, точки на приложение е важен… След четиридесет години с инжекции с ботулинов токсин можете деликатно да повдигнете горната трета на лицето, да повдигнете спуснатия подвижен клепач и да коригирате линията на веждите – това са отлични перспективи, които едва ли си струва да се откажете.
Ще бъде проблематично напълно да премахнете съществуващите дълбоки гънки, но ще се окаже, че ще ги изгладите и ще придадете на лицето обем, който неизбежно се губи с възрастта. Трябва да се разбере, че самият тон на кожата не може да се върне чрез инжекции.

По правило към 40-годишна възраст част от бръчките на лицето стават статични и освен въвеждането на ботулинов токсин се изисква допълнително приложение на филъри, препарати запълващи образуваните бръчки. Тази процедура се нарича контуриране. Важно е да се разбере, че за разлика от контурирането, което премахва съществуващите бръчки, Botox предотвратява появата им.
В този случай не си струва да увеличавате инжекциите: ако прибягвате до Ботокс, трябва да продължите да го инжектирате по един и същи начин – веднъж на три месеца.

 

Ботокс след 50 години

На 50 години тонусът на мускулните влакна започва да отслабва, жена вижда бързо наближаваща старост. На тази възраст, повече от всякога, представителите на красивата половина на човечеството трябва да се чувстват красиви.

Инжекциите на Botox след 50 години се оказаха ефективни във всички европейски страни.

За жени над 50 години френските козметолози съветват да прибягват до инжекции с Botox веднъж на 6 месеца.

 

И така, сега знаете, че инжекциите с Botox ще ви помогнат да поддържате младостта и красотата или да трансформирате кожата си на всяка възраст. И ако, прибягвайки до инжекции за красота в младостта си, пациентът забави процеса на стареене, тогава Botox след 50 години ще позволи да обърне часовника назад.

Независимо от това дали сте на 20 или 50-годишна възраст, може да изберете инжекции с Botox, важен е избора на клиника и специалист.

 

Пристрастяване към Ботокс: мит или реалност?
Съществува мнение, че Botox пристрастява и с течение на времето може да са необходими все повече и повече инжекции, за да се получи желаният ефект.

По-скоро трябва да говорим не за пристрастяване, а за намаляване на продължителността на ефекта на инжекциите.  Този проблем може да бъде решен чрез замяна на един препарат за ботулинов токсин с друг: например, оставете Botox и преминете към Dysport или обратно. Освен това, ако говорим за възрастта след 40 години, тогава дори по-кратката продължителност на лекарството може да е достатъчна за поддържане на правилния естетически ефект. Във връзка с промените, свързани с възрастта в тялото, обемът на активността на изразяване се намалява и бръчките се появяват отново в по-малък брой.
Има още един мит: смята се, че мускулите под въздействието на Ботокс изглежда атрофират и „провисват“ след действието на лекарството. Но това не е вярно.

 

Невропротеинът има по-малко противопоказания, отколкото си мислите    

Въпреки че ботулиновата терапия, използвана в продължение на десетилетия, е надежден и постоянно усъвършенстван метод, тя – подобно на други медицински интервенции – може да причини нежелани странични ефекти, които при правилно провеждане обаче се появяват много рядко. Те включват: зачервяване, подуване и синини (хематоми), зрително увреждане, по-специално нарушен фокус, страбизъм и диплопия, спазъм на клепачите (птоза), временна мускулна слабост, особено в областта на шията, нарушена обработка на емоциите при блокиране на емоционални изражения на лицето и в резултат на това това, ограничената активност на зоните на мозъка, отговорни за обработката на сетивата, системното разпространение на ботулинов токсин в други области на тялото, сухота в устата, затруднено преглъщане и главоболие с предозиране. В лична дискусия с вашия козметолог ще получите  компетентно обяснение на възможните странични ефекти и рискове. Ще можете да обсъдите всички открити въпроси и след това да очертаете допълнителен план за лечение.

Какво не може да се направи след Botox?

След инжекциите с Botox има няколко ограничения, които пациентът е много важно внимателно да спазва. Сега резултатът от цялата интервенция зависи от това колко добре ще се грижите за кожата след инжекции.

Ключови ограничения след Botox са:

  • Масаж на лицето. Не масажирайте третираната зона на кожата най-малко 24 часа след инжекциите с Botox. Масажът подобрява локалното кръвоснабдяване и ефектът след Botox може да бъде по-слабо изразен. Също така се опитайте да докосвате местата на инжектиране възможно най-малко през деня, в никакъв случай не ги разтривайте с гъби или ексфолианти
  • Козметични продукти. Не се препоръчва прилагането на козметика в деня на процедурата, тъй като козметиката и докосването на мястото на инжектиране с мръсни ръце могат да доведат до заразяване на онези области, където е извършена процедурата. Местата за инжектиране могат да станат „входни порти“.
  • Физическа дейност. Важно противопоказание след Botox е упражненията. Няколко дни след процедурата трябва да се въздържате от спорт и упорита работа, защото кръвта, бързаща по кожата на лицето, може да причини синини.
  • Алкохол в големи количества . През седмицата след инжекциите с Botox не трябва да злоупотребявате с алкохол. Ограничете се до чаша вино или чаша бира.
  • Разредителите за кръв също могат да причинят подуване и дискомфорт след процедурата.
  • Прегряване на кожата. В рамките на 7-10 дни след инжекциите с Botox не можете да отидете в сауната, да се къпете, да се печете, да вземете вани и да посетите солариума.
  • Антибиотиците и аналгетиците също влияят на коагулацията на кръвта. Откажете се от такива лекарства поне за един ден.
  • Пушене. Много хора се чудят дали можете да пушите след Botox. Необходимо е да се въздържате от цигари или да намалите броя им с няколко дни след инжекциите, защото никотинът заедно с ботулиновия токсин може да наруши разпределението на лекарството в тъканите.

Заключение

Парадигмата на възприемане на възрастта се промени значително през последните години. Появиха се и нови данни относно фактори, които ускоряват появата на бръчки. Естетиците и пластичните хирурзи все повече казват, че стареенето на кожата на мускулите е преди всичко.

Инжекциите за красота могат да се правят от 18-годишна възраст, докато на всяка възраст ботулиновият токсин има благоприятен ефект върху кожата:

  • От 20 години инжекциите на Botox се използват успешно като превантивна мярка. Ако не се мръщите, тогава бръчките няма да се появят дълго време.
  • От 30 до 40 години инжекциите за красота дават най-забележимия ефект – бръчките на лицето се изглаждат, кожата става кадифена и гладка;
  • След 40 години процедурата ще помогне да се отървете от първите признаци на стареене, връщайки на пациентите гладка гладка кожа.

 

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!