BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Истини и лъжи за Ковид-19 и ваксината

Предстои принудително ваксиниране срещу коронавируса, а самата ваксина ще променя човешката ДНК: такива твърдения се разпространяват масово в интернет. Има ли нещо вярно в тях? Ето какво казват фактите:

Германия планира задължително ваксиниране?

Преди в Германия да бъде приет новият закон за защита от инфекции, масово се разпространяваха твърдения, че той предвиждал принудително ваксиниране, масивно ограничаване на свободи, тотално следене, налагане на мерките с помощта на армията и дори превръщане на парламентите в безгласна буква.

Ето какви са фактите. В изменения закон за защита от инфекции са изредени мерки, които властите могат да предприемат за ограничаване на пандемията. Например: спазване на социална дистанция, ограничения на контактите в публичното и личното пространство, ограничения на пътуванията, културните и спортните мероприятия, задължение за носене на предпазни маски. С други думи: споменати са мерки, които вече действат и за които сега бе създадена съответната правна основа.

Що се отнася до твърдението за предстоящо принудително ваксиниране – то е лишено от всякакво основание. Не са приемани и никакви мерки, които да ограничават работата на парламентите или пък да водят до „тотален контрол“.

Твърденията, че ограниченията щели да бъдат налагани с помощта на армията, също не почиват на факти. По конституция армията в Германия може да бъде използвана само по изключение и единствено в условията на природни катастрофи или извънредно положение.

Две от твърденията все пак са частично достоверни: свободата на пътуванията действително бе подложена на ограничения. Същото важи и за свободата на събиранията. Тя не е генерално отменена, но отделни частични ограничения са допустими – “когато това е необходимо за защита на населението и особено като превантивна мярка срещу претоварването на здравната система“.

Първи дози от ваксината още до края на годината?

Обявявали ли са двамата създатели на ваксината на Biontech в личните си профили в социалните мрежи, че още до края на тази година ще могат да доставят първите дози? Именно това твърдение се появи в два еднакви постинга в Туитър.

Ето какво казват фактите. Съобщението е фалшиво: нито Йозлем Тюречи, нито Угур Шахин са писали подобно нещо в Туитър. Двамата съоснователи на Biontech дори изобщо нямат лични профили в Туитър, разясниха от фирмата. Профилите, за които става дума, са фалшиви и междувременно бяха изтрити.

Faktencheck Twitter Biontech

Въпросните фалшиви профили, преди да бъдат изтрити

Двата фалшиви профила, от които е публикувана невярната информация, са били създадени през август и септември, първоначално явно под чуждо име. Съществува и един профил на Тюречи в Инстаграм, който очевидно също е фалшив.

Ваксината променя човешката ДНК?

В социалните мрежи се разпространява и твърдението, че ваксината на Biontech и Pfizer използва технологията мРНК, която никога не е била тествана и одобрявана за употреба. Тази технология променяла човешката ДНК, а 75% от доброволците, върху които е била изпробвана ваксината, имали сериозни странични въздействия, пише американската журналистка Емералд Робинсън в Туитър.

Проверката на фактите показва, че това твърдение е невярно. Pfizer и Biontech наистина използват споменатата технология мРНК, при която фрагменти от генетичния код на коронавируса се използват за възпроизвеждане на вируса в човешкия организъм. В резултат имунната система го разпознава и започва да произвежда антитела – така се създава имунитет срещу Ковид-19. Така разработената ваксина вече се тества интензивно. В момента тече третата клинична фаза на изпитанията с над 43 000 души.

Журналистката Емералд Робинсън, която е кореспондентка в Белия дом на консервативния американски сайт Newsmax, твърди освен това, че ваксината променяла човешката ДНК. В това обвинение няма нищо вярно. Германският институт „Паул Ерлих“, който отговаря за ваксините и биомедицинските препарати, обяснява на своя сайт следното: „Не съществува никаква опасност за интеграция на мРНК в човешкия геном. Този геном се съдържа в клетъчното ядро под формата на ДНК. Всякакво включване на РНК в ДНК е невъзможно поради различните им химически структури“.

Същото твърди и Марк Линас от Cornell University в САЩ. Пред агенция Ройтерс той заяви следното: „В случая става дума за един мит, който често пъти бива разпространяван съвсем съзнателно от противниците на ваксините с цел да се създава объркване“.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!