BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Защитата на Десислава Иванчева поиска отвод на Апелативния спецсъд

2111709294

Делото срещу Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров започна на втора инстанция днес. Тримата са осъдени, съответно на 20, 15 и 12 години затвор за подкуп. 

Адвокатите на бившия кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившия кмет Петко Дюлгеров поискаха отвод на целия съдебен състав на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) с председател Георги Ушев.

Днес делото Иванчева – Петрова – Дюлгеров започна на апелативна инстанция.

На първа инстанция тримата получиха присъди съответно 20, 15 и 12 години за взимане на подкуп в особено големи размери за издаването на разрешително за строеж. Основен свидетел по делото е бизнесменът Александър Ваклин.

Съдът уважи искането на бившия заместник-кмет на „Младост“ Петрова и освободи резервните защитници по делото.

Защитата направи искане за отвод на председателя на Апелативния специализиран наказателен съд Георги Ушев и целия съдебен състав, като се аргументираха със словесната престрелка между съда и ВКС във връзка с правомерно издадени съдебни решения за определяне на мярката за задържане на Иванчева и Петрова.

Според Биляна Петрова председателят на АСНС Георги Ушев е заел страната на прокуратурата и ако има присъда, тя щяла да бъде осъдителна. Тя възнегодува и че не е допусната да участва в телевизионни дебати.

Петрова негодува, че с настоящата мярка за неотклонение „домашен арест“ излежава присъдата.

Биляна Петрова настоява за отвод на цялата Апелативна прокуратурата с аргумент, че има данни за корупция. Десислава Иванчева заяви, че иска отвод на целия Апелативен спецсъд.

Петко Дюлгеров пък прехвърли топката на съдебния състав и заяви, че той трябва да реши. Прокуратурата не се съгласи с доводите на обвиняемите и на защитата с аргумент, че никъде не се казва, че съдия Ушев е оказал влияние за постановяване на присъдата от първоинстанционен състав.

Според държавното обвинение така направените искания са преекспонирани.

Бившият кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова бяха арестувани публично в центъра на София на 17 април 2018 г. Те бяха задържани с безпрецедентно дълъг арест – над 8 часа на централното софийско кръстовище пред Спортната палата. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, които тя взела като подкуп според прокуратурата.

Източник: News.bg

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!