BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Зам.-министър Николова: Територията извън София в Югозападен район трябва да се стреми към по-високо икономическо развитие в новия програмен период

17 представители на общините влизат в основния състав на бъдещия Регионален съвет за развитие за Югозападен район на планиране

 

В Югозападния район територията извън София трябва да се стреми да догони по икономическо развитие столицата. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова на среща с представители на общините от Югозападен район. Тя представи новия регионален подход и интегрираните териториални инвестиции за бъдещия програмен период 2021 – 2027 година.

Заместник-министър Николова подробно разясни структурата и ролята на регионалните съвети за развитие. В новия програмен период те имат важна роля, защото ще правят първоначален подбор и оценка на проектите, които имат шанс да бъдат финансирани с европейски средства.

През периода 2021 – 2027 година в Югозападен район центровете на растеж ще са градовете Благоевград и София. Районът включва тези две области, както и Кюстендил, Перник и София област. Общо 56 са членовете на Регионалния съвет за развитие за Югозападен район, като основният състав включва 17 представители на местната власт – четирима от област  Благоевград, двама от област Кюстендил, двама за област Перник, София област ще има трима представители, а Столична община – шест.  Останалите са представители на държавната администрация, висши училища, неправителствения сектор и други.

След гласуване беше решено Благоевград да се представлява от Румен Томов – кмет на община Благоевград, Красимир Герчев – кмет на Разлог, Арбен Мименов – кмет на Сатовча и Иван Кадев – кмет на Банско. Представители на област Кюстендил ще са Петър Паунов – кмет на Кюстендил, и Методи Чимев – кмет на Дупница. Кметовете на Радомир – Пламен Алексиев, и на Брезник – Васил Узунов, ще са представителите на област Перник в съвета. София град ще се представлява от Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община, общинските съветници Николай Стойнев, Георги Георгиев, Николай Велчев и Борислав Иванов и Трайчо Трайков – кмет на р-н „Средец“. София област ще бъде представлявана от Алекси Кесяков – кмет на община Челопечене, Васко Стоилков – кмет на община Сливница, и Трайко Младенов – кмет на община Костинброд.

„Когато говорим за развитие на територията не трябва да се делим на централна и местна власт или на заинтересовани страни, а трябва да работим заедно именно за постигане на конкретната цел – догонващия ефект на всяка една територия към по-високо икономическо развитие“, заяви заместник-министър Николова. И допълни, че малките и големите общини ще трябва да работят в партньорство, за да определят приоритета, който допринася за комплексното развитие на територията. „Даваме ви пълна свобода да решите какво е важно за вас, какво е нужно за вашата територия, да го обедините със съседните територии и да прецените това ли е най-приоритетният проект, който трябва да бъде изпълнен с европейските средства и това ли е най-приоритетният проект, който ще генерира развитие за вашата територия“, обърна се към представителите на местните власти Деница Николова.

Заместник-министърът обясни, че проектните концепции могат да са с различен тип дейности и мерки, като дори може да се обединява и финансиране от различните оперативни програми, за да се допринесе за цялостното решаване на проблем в дадена територия и тя да се развие още повече, така че да има догонващ ефект по отношение на останалите части на страната, а и на ниво Европейски съюз. С най-големи шансове да получат финансиране са тези проектни концепции, които имат добавена стойност към икономическото развитие или извеждане на икономическия потенциал в дадена територия.

The post Зам.-министър Николова: Територията извън София в Югозападен район трябва да се стреми към по-високо икономическо развитие в новия програмен период appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!