BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Задължително е носенето на маски при пътуване с автомобил в Гърция

Снимка: iStock

Във връзка със затягането на мерките срещу разпространението на коронавируса в Гърция и техния засилен през последните дни контрол обръщаме внимание на пътуващите, че е задължително носенето на предпазни маски и в автомобил за районите в страната от ниво на риск 3 (оранжево) и риск 4 (червено), сред които са областите Атина и Солун, съобщиха от МВнР.

При неспазване на правилата на всеки нарушител е налагана глоба от 150 евро.

По информация на посолството ни в Атина за районите в Гърция от ниво на риск 3 (оранжево) и риск 4 (червено) мерките включват задължително носене на маска в такситата – от шофьора и пътниците, както и при пътуване в лек автомобил, освен ако шофьорът не е сам или с него пътуват роднини от първа степен. Задължително е и носенето на предпазна маска в професионалните моторни превозни средства, когато освен шофьора има и друг персонал или пътници.

При управление на мотоциклет както водачът, така и пътникът следва да са с предпазни шлемове (каски), заради което не се изисква поставяне на маска под каската.

За районите от ниво на риск 4 (червено) максималният допустим брой на пътуващите в лек автомобил е трима души. В районите от ниво на риск 3 (оранжево) максималният допустим брой на пътуващите в лек автомобил е четирима души.

Към момента областите, които попадат в «оранжевата» зона, са Серес, Солун, Атина, Йоанина, Трикала, Лариса и Ливадия, а в «червената» зона е област Кастория, както и Козани.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510. Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адресите: embassy.athens@mfa.bg; embassbg@otenet.gr, consular.athens@mfa.bg;Consulate.Thessaloniki@mfa.bg.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!