BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ето кои са нещата, които могат да убият двигателя, заради избора на моторни масла

Може ли, двигателят да работи, без масло? Трябва ли, да се слагат добавки, които са толкова рекламирани? И струва ли си, да използвате масло за промиване? Вижте тези топ популярни заблуди, за избора на моторни масла, както и отговорите на тези въпроси.

Които са нещата, които могат да убият двигателя ви

Фактът, че двигателят не може да работи без смазване, стана ясен веднага, след появата на първите копия на двигатели с вътрешно горене. Това се случи в средата на 19 век, когато Етиен Леноар безуспешно се опитал да създаде работещо копие на двигателя с вътрешно горене. Всичките му опити неизменно завършвали с неуспех. Буталото, вклинено в цилиндъра, и двигателят не било в ред. След като двигателят бил преработен със системи за смазване и охлаждане, проблемът изчезнал. Така, първите инженери на двигатели осъзнали нуждата, че новите бутални двигатели ще изискват не само гориво, но и други течности – моторно масло и антифриз.

За какво служи маслото?

Отговорът изглежда очевиден: да се смазва! Всъщност основната задача на маслото е надеждно да отдели две метални повърхности и по този начин да намали коефициента на триене. Съществуват и други важни задачи за моторното масло, които обикновено се забравят. Те са: отстраняване на износващи се продукти и частици от неизгоряло гориво от триещите се двойки, охлаждане на нагретите части и защита на повърхностите от корозия (маслено фолио предотвратява контакта метал-метал и метал-въздух).

Моторното масло не е само смазване!

За да може маслото да изпълнява всяка от горните задачи с високо качество, химиците трябвало внимателно да обмислят състава на маслото. Така, на инженерите се паднала задачата да проверяват свойствата на бъдещия продукт внимателно. Следователно, модерното моторно масло е сложна смес, съставена от няколко базови масла и пакет от добавки. Такива, трябва да отговаря на много изисквания. Базовите масла (минерални масла, получени по време на дестилацията на масло, или синтетични, получени по метода на химичния синтез в специални инсталации) определят основните вискозитетно-температурни свойства на бъдещия завършен продукт.

Моторните масла се състои от тези компоненти. Основната съставка е маслена основа, която определя основните вискозитетно-температурни характеристики. По този начин, пакетът с добавки, дава на базовото масло някои нови или подобрява съществуващите свойства.

На база на тези предпоставки, днес на пазара могат да се намерят най-добрите моторни масла.

The post Ето кои са нещата, които могат да убият двигателя, заради избора на моторни масла appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!