BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ЕС забрани продажбата на ментолови цигари

От днес влиза в сила забрана за продажба на тютюневи изделия с аромат на ментол в страните от Европейския съюз. Решението е взето още през 2016 г. в рамките на пакета от мерки за борба с тютюнопушенето, но влиза в сила едва сега. Причината за това е, че за производството на цигари с аромат на ментол, които заемат над 3% от пазара на тютюневите изделия, беше предвиден преходен период до 2020 г., пише „Дойче веле”.

Забраната за продажба на цигари и тютюн с различни видове аромат влезе в сила през 2019 г., докато за останалите тютюневи изделия мерките ще започнат да действат от 2024 г. Сред тях е и задължението на опаковките на тютюневите изделия да бъдат отпечатани предупредителни снимки и надписи за вредата от тютюнопушенето, които да заемат 2/3 от всяка страна.

Защо цигарите с ментол са особено опасни?

Най-големият проблем при ментола е, че има охлаждащ и болкоуспокояващ ефект, обяснява Катрин Шалер от германския център по онкологични изследвания. Благодарение на това димът се вдишва по-лесно, което прави целия процес на пушене по-приятен за начинаещия пушач.

По оценка на Световната здравна организация, заради здравословни проблеми, предизвикани от тютюнопушенето 8 милиона души ежегодно умират от преждевременна смърт.

The post ЕС забрани продажбата на ментолови цигари appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!