BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Доц. Ангел Кунчев: Задава краят на пандемията у нас

Епидемията от COVID-19 приключва за този сезон и година. Но дори задължителният характер на мерките да отпадне, има неща, които ще останат силно препоръчителни. Това каза главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев в интервю за БГНЕС.

По думите му силно препоръчително ще остане носенето на маска от хора, които кихат, кашлят, както и препоръката за физическото дистанциране, лична хигиена и дезинфекция.

„Факт е, че всяко пренебрегване на тези правила все още води до възникване на по-малки или по-големи огнища“, заяви доц. Кунчев и даде за пример съседите от Северна Македония, където броят на новите случаи падна под 10, но от няколко дни отново скочи до 89-90 новозаразени. Доц. Кунчев е категоричен, че това се дължи на тесните контакти по време на религиозните празници.

„Грубото неспазване на правилата води до по-ефективно заразяване. За този сезон поне, надявам се и за тази година, епидемията от COVID-19 приключва, намаляват случаите у нас. Важно е да го правим внимателно, да го правим без крайности, така че да нямаме връщане назад дори и като отделни епидемични взривове“, твърди той и посочи, че спазването на дистанция, високата лична хигиена и дистанцията ни предпазват не само от COVID-19, а и от почти всички останали заразни болести и подчерта, че покрай пандемията се наблюдава сериозен спад на други заразни заболявания.

Попитан дали мерките са сработили, доц. Кунчев каза, че това се е случило и се позова на сравнения между нашата страна, Източна и Западна Европа и света. „Според мен това се дължи не толкова като някаква уникалност на самите мерки, ние не сме откривали топлата вода. По-скоро има два фактора, които за мен бяха ключови. Първото беше ранното им прилагане, което основно имаше ефект и второто беше пълният ангажимент на държавата на всички нива“, посочи главният здравен инспектор.

По отношение на това дали ще има втора вълна на епидемията у нас или не, доц. Кунчев посочи, че по тази тема има твърдения на водещи учени и в двете крайности.

„Този въпрос е най-сложният, най-важен и най-трудно може да се отговори на него. Има огромно разнообразие на мнение и то не на случайни хора, а на сериозни научни центрове по света и те са в двете крайни противоположности – от увереност, че нищо няма да се случи до пълна увереност, че едва ли не още през септември ни очаква нова вълна. Аз съм умерен оптимист. И да има нова циркулация, и да има нови огнища те по-скоро ще бъдат в отчетливия есенно-зимен период, а не толкова рано и надали ще бъдат в толкова големи размери“, каза представителят на Националния оперативен щаб и уточни, че на този етап, каквото и да се каже по тази тема, е спекулация, защото са необходими още проучвания и знания за вируса.

Независимо от бъдещето, което остава неясно, здравният инспектор твърди, че кризата е помогнала на здравната ни система да се подготви за подобни ситуации, довела е до отварянето на нови лаборатории, а доста лечебни заведения вече разполагат със животоспасяващите респиратори.

The post Доц. Ангел Кунчев: Задава краят на пандемията у нас appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!