BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Дневник“ : Коя е „девойката“ за „ценни указания“ (още за героите от есемесите на Божков)

Двама човека са замесени в публикуваните тази сутрин разговори между бизнесмена с 11 обвинения Васил Божков и лице, записано в телефона му като Влади Горанов (вероятно финансовия министър Владислав Горанов – бел. ред.). В разговорите се споменават „девойката“ и „Сашо“.

 

Няколко часа след разпространението на есемес комуникацията няма потвърждение за автентичността на кореспонденцията, но има много съвпадения и контекст, с които те наистина могат да бъдат свързани с посочените от Божков хора. А от министерство на финансите отговориха пред „Дневник“ само, че няма да коментират темата.

 

Така засега не е и отречено, че такава размяна на съобщения съществува, нито че не е вярно че става дума за двама председатели на комисията по хазарта.

 

Според обясненията на самия Божков към разменените съобщения „девойката“ е Мария Филипова, председател на Държавната комисия по хазарта от 8 февруари 2018 г., понастоящем зам.-председател на Комисията за финансов надзор. Ако есемесите са верни – на нея Горанов е дал „ценни указания“ за казус, свързан с Божков (не е ясно какъв, но събитията са били в края на март 2018 г.).

 

„Сашо“ в разговорите си Божков нарича Александър Георгиев – председател на комисията по хазарта от 25 април 2019 г. до февруари 2020 г., зам.-директор на Националната агенция за приходите от май 2017 г. до април 2019 г. За него Горанов уверява в средата на януари тази година, че ще говори с него „да не смесва нещата“ – инспекцията в комисията по хазарта и рутинната й работа, за която Божков пита – „Комисията ни саботира. Ти ли си казал или шефа й го прави на своя глава“.

 

Пътят на „девойката“ от комисията по хазарта до комисията по финансов надзор

 

През февруари 2018 г. Владислав Горанов смени председателя на комисията Огнемир Митев (обвиняем за длъжностни престъпления по случая с Божков, който твърди, че не познава бизнесмена) като назначи на негово място юристката Мария Филипова.

 

33-годишната Филипова е юрист, прекарала кариерата си основно в държавната администрация – в Агенция по вписванията (за няколко месеца през 2011г.) Агенция за приватизация (за няколко месеца през 2012г.), Министерство на правосъдието (от юни 2012 до април 2015г.) и Министерство на финансите (там тя е била главен експерт в дирекция „Правна“ от април 2015 до ноември 2017г. според биографичната й справка). След това за кратко е била старши юристконсулт на Българската банка за развитие (ББР) и после е оглавила комисията по хазарта.

 

Името на Филипова бе споменато от бившият партньор на Васил Божков Цветомир Найденов, който в края на 2019 г. започна да говори публично срещу бизнесмена и го обвинява от това, че го е заплашил с убийство до това, че е „сериен изнасилвач“. Найденов заговори в телевизионно интервю за бивши шефове на Комисията по хазарта, които били в близки отношения със собственика на „Нове холдинг“. „Защо не го питахте Димитър Терзиев (бивш шеф на хазартния регулатор) колко пъти е идвал в офиса на „Нове Холдинг“, заяви той пред Би Ти Ви и добави, че всички шефове на регулатора, без Мария Филипова и Калоян Кръстев, са идвали в офиса на Божков. На практика бившият съдружник Цветомир Найденов „спаси“ с показанията си в ефир единствено тях двамата. Найденов, който е сред подателите на сигналите срещу Божков през декември 2019г. е и основен свидетел по разследванията срещу бизнесмена. Тази седмица той се включи в защита на министър Горанов, като заяви, че финансовия министър не е знаел как се плащат хазартни данъци и това е било информация само в комисията по хазарта.

 

От всички бивши председатели на Комисията по хазарта през последните 5 години, единствено Филипова не е получила обвинение. Името й не бе споменато публично и от прокуратурата – нито като възможен обвиняем, нито като свидетел по случая (не е ясно дали е била разпитвана).

 

През пролетта на миналата година Мария Филипова стана отговорник за инвестиционен надзор в Комисията за финансов надзор, а нейното място бе заето от Александър Георгиев. (Подробности за рокадите в КФН подробен анализ на това как ГЕРБ бетонира контрола си над комисията с новите назначения, част от които е и тя – четете в „Капитал“.)

 

В изказването си пред депутатите от бюджетната комисия през април 2019 г. (когато бе изслушана за поста в КФН) Филипова се обяви за още по-твърд курс към нелицензираните инвестиционни посредници, опитващи да работят на българския пазар, и заяви готовност да търси сътрудничество с международните институции за защита на капиталовия пазар и потребителите от негативи, свързани с излизането на Великобритания от Европейския съюз.

 

В официалното й представяне в сайта на КФН пише, че „по време на председателството си в Комисията по хазарта, Мария Филипова осъществява контрол върху цялостната дейност, ръководи, координира и контролира изпълнението на функциите на администрацията.“

 

„Сашо“ е обвинен за длъжностно престъпление

 

На 1 февруари Александър Георгиев бе обвинен в длъжностно престъпление, а по-късно бе освободен под гаранция от 40 000 лв. Говорителят на главния прокурор обясни, че той е направил самопризнания, че „е покровителствал бизнеса на Васил Божков“. Това е вторият обвиняем шеф на комисията по хазарта след Огнемир Митев. Георгиев обаче е освободен, а Митев, който засега няма информация да е признал – твърдеше при гледането на мярката, че не познава Божков.

 

Александър Георгиев бе назначен от Владислав Горанов за председател на Комисията по хазарта през април 2019 г. Преди това Георгиев бе зам.-директор на Националната агенция по приходите, в чиято система е работил от години.

 

Александър Георгиев бе обвинен за това, че е "покровителствал хазартния бизнес на Божков" докато е бил председател на комисията по хазарта.

© Държавна комисия по хазарта

Александър Георгиев бе обвинен за това, че е „покровителствал хазартния бизнес на Божков“ докато е бил председател на комисията по хазарта.

 

Той е с дългогодишен опит в системата на приходната администрация, по образование е юрист. През 2008 г. е назначен за заместник-директор на дирекция „Обжалване и управление на изпълнението“ на НАП София. От 2009 г. оглавява структурата, която е една от най-важните в приходната агенция. От 2017 г. беше издигнат до зам.-директор на НАП.

 

След като Георгиев бе обвинен, Горанов назначи временно на поста му в Комисията по хазарта началника на кабинета си – Георги Йорданов до намиране на титуляр за поста. Той заема длъжността и в момента.

 

Още детайли около съобщенията

 

От разпространената кореспонденция се разбира за поне две срещи между Божков и адресата „Влади Горанов“. За едната Горанов обещава да се видят веднага след като се върне от ските, а другата е за 29 май 2018г. – 17 часа.

 

През миналата седмица след интервюто, в което Божков заяви, че се е срещал с Владислав Горанов многократно и е общувал с него и по телефон и със съобщения, финансовият министър потвърди, че наистина са се виждали както с други с успешен бизнес и остави впечатлението, че тези срещи са били в кабинета му. Той обаче заяви, че от тях не е имало ефект, защото Божков не получил промените в закона за хазарта, които искал.

 

Горанов твърди, че той не е знаел за по-ниското облагане на моментните лотарийни игри (търкането на билети) през последните 5 години и то било „грешка“, станала в съгласуване между служители на комисията и компаниите на Божков.

 

Не е ясно тогава какви „ценни указания“ са давани през февруари 2018г. към председателя на комисията, за тези от януари тази година се подразбира, че е да не се пречи на рутинната работа на тези фирми.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!