BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Директорът на Второ ОУ „Димитър Благоев“ Милена Ковачева: Учебната година ще започне присъствено, готови сме и за онлайн обучение



Госпожа Милена Ковачева е вече официлано новият директор на Второ Основно Училище „Димитър Благоев“ след като стана ясно, че спечели конкурса за креслото през август. Тя е дългогодишен кадър на училището и има 30-годишен стаж като начален учител.

Интервю на Цвета Врангова-Митова

Г-жо Ковачева, въпросът който вълнува всички родители е как ще започне учебната година в обстановката на корона вирус и готови ли сте с екшън план за провеждането на обучението?

С нагласа сме да започнем присъствено новата учебна година и сме готови с план за провеждането на електронно обучение, ако това се наложи. Специално за първи клас сме предвидили те да започнат присъствено като тази година ще има тържество само за тях. Трябва да се следи и обстановката в страната, но до 25-и август очакваме два важни протокола от МОН, в които ще станат ясни всички предписания за адаптирането на училището. Вероятно ще има задължителни мерки, които трябва да приложим, свързани с маски, дистанция, дизинфекция и др.
В началото на септември ще направим Педагогически съвет, на който ще присъстват и членовете на Обществения съвет, за да решим заедно как да процедираме в случай, че се наложи да преминем към онлайн обучение. Проблем ще възникне, ако междучасията са в различно време за различните класове, каквото е едно от официалните предложения. Но при такова разпределение не знам как учителите по английски и физическо ще влизат в часовете. Ще пуснем и анкета за родителите на сайта на училището, в която ще чакаме и техните мнения как да се проведе новата учебна година. За сега сме готови и за двата варианта- знаете, че бяхме сред първите училища в Благоевград, които стартираха с онлайн обучението.

Как ще се процедира с по-малките ученици, за които е по-трудно да спазват дистанция?

Тази година първокласниците в нашето училище са общо 69 и са разпределени в три паралелки. План-приема ни е изпълнен на 100 %. Първи и втори клас задължително ще учат присъствено. Всеки клас ще разделим на половинки, да речем по 12-13 деца и те ще бъдат в отделни стаи. Както знаете, първи и втори клас имат по двама учители, които ще се разпределят да преподават на двете групи. Това е по-безопасния вариант. За трети и четвърти клас това не може да бъде осъществено, но те лесно могат да преминат към онлайн обучение. Тази година работим по подобряване на материално-техническата база на училището- благодарение на Общината ремонтираме покрива и смятаме да решим въпроса с кетъринга, за да може учениците да се хранят на място, без да излизат извън двора на училището. Имаме спечелен проект за изграждането на физкултурен салон, за който се надяваме, че ще бъде готов през 2021-а.

В случай, че има болен ученик, кой поема заплащането на PCR теста? Както знаем, по-малките деца се разболяват често. Това означава ли, че за всяко тяхно разболяване родителите трябва да правят PCR тест?

В протоколите от МЗ и МОН очакваме да бъде посочено кой прави изполация и кой се нуждае от PCR тест, но предполагам, че поне за учениците това ще се поеме от Министерството. Надявам се да поемат и част от PCR тестовете на учителите, които са реално застрашени, тъй като повечето ни учители са на възраст над 50 години. Може би и ние с част от бюджета на училището ще поемем учителите, но това ще се случи с предписанието и преценката на РЗИ.

Как ще бъдат смените на учениците тази година и ще се премине ли към едносменно обучение?

Може би най-належащият проблем на училището е преминаването към едносменно обучение, но това не може да се случи, ако не направим усвояване на подпокривното пространство или някакъв друг архитектурен план, който да ни отвори поне още 5-6 учебни стаи. Казаха ни, че не можем да надстрояваме, тъй като сградата е стара и основите й няма да издържат, но наистина се надяваме, че заедно с Община Благоевград ще планираме това да се случи. Засега първа смяна са само първи и втори клас. Трети и четвърти клас ще стартират с първа смяна, но втория срок ще бъдат втора смяна.

Тази година Второ Основно спечели СТЕМ проект на стойност от 300 000 лв, който ще позволи модерно и иновативно изучаване на природните науки. Разкажете повече.

Много съм горда, че успяхме да спечелим финансиране за този проект. В Благоевград ще бъдем две училища с такъв високотехнологичен център за науки. Концептуалната идея е да бъде изграден завършен високотехнологичен STEM образователен център на третия етаж на училището. Този център да се състои от 3 физически, технологично, тематично и концептуално обособени обучителни пространства. Учебното пространство ще бъде оборудвано и с интерактивен дисплей в комбинация със специализирани софтуерни приложения и комплекти за приложна дейност. По този начин преподавателят може да ръководи активно групата по време на практическите дейности и да изяснява възникнали въпроси. Ще оборудваме с лаптопи за графична обработка, интерактивни маси и 3D принтери. Осигуряват се възможности за обучение в 3D дизайн, компютърно моделиране и графична обработка. Наличието на 3D принтери ще осигури възможности за провеждането на един наистина креативен и съзидателен процес сред учениците. Това е голям успех за училището, тъй като подобни центрове има в много малко училища в страната и смятам, че е крачка напред към модернизиране на образованието на учениците ни.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!